Artiklar

Mat från den stora världen lagat med hjärtat!

Följ med på en kulinarisk jordenruntresa med smaker från världens alla hörn. Känn underbara dofter av citrus och het curry! Njut av varmrätten med asiatiska smaker och toskanskt bondska ingredienser. Förrätt, varmrätt och dessert, samtliga med sina speciella smaker.

Stöd GO RED, kampanjen för forskningen kring kvinnohjärtat, som startade i USA och har spritt sig runt hela klotet. Läs mer: www.1.6miljonerklubben.com

Den röda färgen stimulerar dina muskler och könshormoner. I försök har forskare kunnat konstatera att belysning med rött ljus tycks öka den allmänna försvarsberedskapen. Rött ljus har en lugnande inverkan på överaktiva barn och har också den längsta våglängden av allt synligt ljus. Rött är den första färgen nyfödda kan urskilja.

Meny

Kikärter florentine
Toscana Thai
Nötflarn med mynta och limekräm

Kikärter florentine

4 dl kokta kikärter**
1 stor rödlök
2 vitlöksklyftor
lite fint hackad röd chili
fint hackad färsk oregano
2 stora bitar rostad paprika
grovt hackad babyspenat
olivolja
salt och peppar

Gör så här:

Fräs den fint skivade löken i lite olivolja med vitlöken, chilin och oreganon. Lägg i den grovt hackade rostade paprikan och rör runt.
Vänd ner kikärterna och låt dem bli varma. Till sist får spenaten glida ner i pannan och ”tossas” runt en halv minut eller så. Salta och peppra och servera sedan rätten varm eller kall med rostade solrosfrön* eller pinjenötter*.

Om man önskar mer syra så passar citron eller lite vinäger fint till.

**Kikärter finns färdigkokta på burk och så finns sådana som behöver blötläggas och kokas (Risenta). Använder man de okokta, så rekommenderar vi att man gör ett storkok och fryser in dem i portionsförpackningar. Vi har valt att använda Risentas* solrosfrön och pinjenötter.

Nyttigt i receptet
Kikärter är rika på proteiner, kolhydrater, kostfiber och mineraler som kalium, magnesium och kalcium. Rödlök innehåller, som andra matlökar, nyttiga ämnen som olika antioxidanter, bland annat quercetin, en av kroppens mest aktiva flavonoider, som tros verka antiinflammatoriskt och kunna förebygga allvarliga sjukdomar som cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Vitlök innehåller i princip samma nyttiga ämnen som matlökar, men sägs även kunna förebygga förkylningar. Röd chili innehåller mycket C–vitamin, dubbelt så mycket som citrusfrukter, och betakaroten. Innehåller även bra mängder med B-vitaminer och mineralerna kalium och magnesium. Paprika är en slags chili, men innehållet av capsaicin, ämnet som gör chilin het, är mycket lågt. Spenat är ovanligt rik på vitaminer, mineraler och fibrer. En portion ger mer än hela dagsbehovet av till exempel A-vitamin, C-vitamin och K-vitamin. Innehåller även det vitaminliknande ämnet Q-10.

fetchimage

Toscana Thai

4 st svenska kycklingfiléer
4 msk sweet chilisås
ett litet knippe strimlad vårlök
4 msk fisksås
2-3 limefrukter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liten bit galangal
färska  limeblad
1 liten burk kokosmjölk
cirka 5 dl hönsbuljong
4 dl Risentas avorio risottoris
2 hackade citrongräs + 4 st grillpinnar
1 stor matsked röd currypasta
färsk koriander
krispiga sockerärter

Gör så här:

Kör kycklingen snabbt i en mixer tillsammans med chili, fisksås, saften av en pressad lime + lite rivet skal och blanda sedan i den hackade vårlöken. Forma till 4 stycken lite avlånga biffar och trä upp dem på citrongräs. Stek i ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter. Gör under tiden risotton och börja med att låta hackad lök, vitlök, galangal och citrongräs mjukna lite i olja. Lägg i röd currypasta och det okokta avorioriset. Fräs alltsammans och känn hur det börjar dofta av citrus och het curry. Rör hela tiden i någon minut och häll sedan på buljong och pressad limesaft. Låt koka under omrörning och späd allteftersom med mer buljong. Det tar cirka 20 minuter. Mot slutet tillsätts en liten burk kokosmjölk, fint hackade limeblad och koriander. Servera med kycklingspetten, limeklyftor och nykokta sockerärter. Gärna även en liten tomat – och gurksallad med dressing gjord på risvinäger, chili, lime, fisksås och en nypa råsocker. Till garnering passar rostade sesamfrön och hackad koriander.

Nyttigt i receptet
Kyckling innehåller högvärdigt protein, ett näringsämne som behövs för att kroppen ska kunna bygga upp nya celler.Innehåller också en bra balans mellan mättade och omättade fettsyror, är rikt på bland annat magnesium, zink, selen, järn, B-vitaminer och spårämnen. Lime är, som andra citrusfrukter, rik på C-vitamin. Galangal sägs vara bra för dålig mage, för dålig andedräkt och ska förebygga förkylning, influensa och feber. Kokosmjölk innehåller bland annat mineraler som kalium, magnesium och fosfor. Avorioris har, genom en speciell behandlig, kvar den viktiga så kallade silverhinnan där alla mineralämnen och B-vitaminer finns.

 

fetchimage

Nötflarn med mynta och limekräm

Cirka 4 dl rostade naturella nötter (t ex cashew, pistage, valnöt, mandel, jordnötter mm)
4 dl Kesella
1 lime
½ dl florsocker (kan uteslutas)
färska bär och frukter (t ex jordgubbar, hallon, smultron, vinbär, blåbär, kiwi, mango)
1 kruka färsk mynta

Gör så här:

Kör olika sorters rostade naturella nötter i mixer. Tryck ut nötblandningen i en pajform eller bara platt på en stor tallrik. Blanda 4 dl Kesella med pressad färsk lime och ½ dl florsocker. Riv gärna lite av limeskalet också. Bred försiktigt ut krämen på nötbottnen och garnera sedan med massor av färska bär, frukter och hackad mynta.

Nyttigt i receptet
Hög förtäring av nötter har genom ett flertal studier från de senaste åren visat sig vara förenad med minskad dödlighet i hjärt-kärlsjukdom. Tre av de nyttigaste nötterna är hasselnötter, mandlar och valnötter. Nötter innehåller en hel del fett, men mycket av detta är enkelomättat eller fleromättat fett. Nötter är också en av de rikaste källorna till naturligt vitamin E och innehåller också mycket fibrer, magnesium och aminosyran arginin. Magnesium har intressanta effekter på tillstånd som hjärt-kärlsjukdom, migrän och njursten. Kväveoxid, som har viktiga funktioner för bland annat hjärt-kärlfunktioner, kommer just från aminosyran arginin. Källa: Medical Link

Frukt innehåller mängder av viktiga näringsämnen som vitaminer, mineraler och spårämnen. Rekommendationen är att man äter minst fem olika frukter om dagen.

Alla recept är för 4 personer

Fakta kyckling
Förra året, alltså 2007, åt vi svenskar 72 289 ton svensk kyckling, vilket det innebär att konsumtionen ökade med sex procent 2007. Kyckling är smart mat, både för hälsa och klimat, och allt fler väljer just kyckling för att den passar in i en hälsosam livsstil. Det går dessutom att variera recepten i det oändliga. Varför väljer man svenskuppfödd kyckling? Jo, säger Hans-Christer Palmers, ordförande i Svensk Fågel, svenska kycklinguppfödare jobbar stenhårt med god omsorg om djuren, salmonellafrihet och hög livsmedelssäkerhet. Och vi hoppas att den höga kvaliteten på den svenska kycklingen fortsätter att attrahera konsumenten.

LÄS MER

Gräsligt gott! Matjesill med gräslök som förrätt!

Mat är hälsa! Bra, nyttig och god mat ger oss den energi vi behöver för att må bra. Och god och glad blir man av den också. Smaklig måltid.

 Matjessill i kaviarsås

2 burkar matjessill i bitar à 200 g
2 dl gräddfil
½ dl kaviar, typ Kalles
1 dl hackad gräslök

Gör så här:
Låt sillen rinna av. Blanda gräddfil, kaviar och gräslök. Vänd ner sillen. Låt gärna stå någon timme före servering. Garnera med gräslök.

Nyttigt i receptet
Matjessill är rik på de viktiga omega-3 fettsyrorna som bland annat skyddar hjärta och kärl och är en mycket god D-vitaminkälla. Gräslök verkar milt antibiotiskt och främjar matsmältningen. Den är rik på A-, B- och C-vitamin, järn och kalcium.

fetchimage

Grekisk potatisgratäng
800 g kokt potatis
2 vitlöksklyftor
1 msk smör-& rapsolja
1 burk krossade tomater, 400 g
1 grönsaksbuljongtärning
2 ½ dl Kelda ostsås

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Skär potatisen i bitar. Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlöken i smör-& rapsolja i en stekpanna. Tillsätt tomatkross och smulad buljongtärning. Koka någon minut. Varva potatis och tomatsås i en ugnssäker form. Häll över ostsåsen. Grädda i övre delen av ugnen i cirka 15 minuter. Servera med sallad, lök och oliver.

Nyttigt i receptet
Vitlök kan bland annat sänka högt blodtryck och förebygga hjärt/kärlåkommor. Sägs även förebygga förkylningar.
Oliver innehåller ett bra fett med mycket goda egenskaper och ingår i den så kallade medelhavsdieten.
Tomater eller kross(uppvärmt) innehåller skyddande lykopen.

En hög andel kolhydrater i maten minskar risken för övervikt och ohälsa. Den största delen av kolhydraterna bör komma från stärkelse- och fiberrika livsmedel.

fetchimage

Glassfyllda citroner
4 stora citroner
2 äggulor
1 ½ dl florsocker
2 msk citronsaft
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Skär av toppen, cirka ¼, på citronerna. Gröp ur dem med en liten vass kniv och en liten sked. Vispa ihop äggulor, florsocker och citronsaft i en skål. Vispa grädden hårt och blanda ner äggsmeten. Skär citronerna så att de blir plana i änden och fyll dem med glassmeten. Ställ dem i en form. Häll glassen som blir över i en liten skål. Frys alltsammans i minst 4 timmar. Ta fram glassen och låt den mjukna i rumstemperatur i ¾ -1 timme. Skeda glassen som blev över och lägg som en topp på citronerna. Servera.

Tips: I stället för citroner kan man fylla apelsiner, men minska då sockret till hälften.

Nyttigt i receptet
Citroner är rika på C-vitamin, ett livsviktigt vitamin som hjälper kroppen att bekämpa en del skadliga ämnen. Ägg är en av få naturliga D-vitaminkällor.

Alla recept är för 4 personer

Den gula färgen anses stimulera nerv- och lymfsystemet. Reumatiker och utbrända personer kan uppleva lindring med hjälp av gult ljus. Levern och mjälten stimuleras av gula nyanser. Matsmältningen balanseras.

LÄS MER

Ett gott alternativ

Kyckling får man väl aldrig riktigt nog av, tycker vi på redaktionen. Men så är vi också riktiga kycklingfans. Kyckling är ju en råvara man kan variera i det oändliga, menar vi. Den här gången lagar vi en kycklingrätt ”kryddad” med lite champagne och en med mustig smak av saffran. Smaklig måltid!

Champagnekyckling
4 portioner
Tillagningstid cirka 30 minuter

2 x 250 g kycklingfilé
200 g lätt Philadelphiaost
2 grillade paprikor (finns på burk)
200 g parmaskinka
2 dl champagne alternativt mousserande vin
2 dl vispad vispgrädde
200 g sockerärtor
Ris
Salt & peppar
Olja och smör till stekning

Gör så här:
Dela kycklingfiléerna och snitta upp dem. Salta, peppra och fördela Philadelphiaosten och paprikorna på dem. Rulla in kycklingfilén i parmaskinka och stek runt om på medeltemperatur i cirka 20 minuter.

Häll på champagnen och låt kycklingen puttra i några minuter. Lyft kycklingfiléerna ur stekpannan och rör ner den vispade grädden, smaka av med salt och peppar. Servera med sockerärtor och ris.

Kycklingfiléer med kräftstjärtar och saffranssås
4 portioner
Tillagningstid cirka 35 minuter

4 st kycklingfiléer
Smör till stekning
Salt & peppar
4 portioner kokt ris

Sås
1 burk kräftstjärtar i spad 150 g avrunnen vikt
1 dl torrt vitt vin
1 påse saffran (0,5 g)
2 dl crème fraiche (kokbar)
½ dl Maizena, ljus såsredning, hackad dill…

Gör så här:
Bryn kycklingfiléerna runt om i het panna, salta och peppra. Blanda kräftspad, vin och saffran med crème fraiche och låt koka upp under omrörning. Red av med snabbredning, smaka av med salt och peppar och rör ner dill efter smak.

Bottna med ris i en smord form. Lägg över kycklingfiléerna och täck med 2/3-delar av såsen. Sätt in formen i 225 grader i cirka 20 minuter. Rör ner kräftstjärtarna i resterande sås. Ta ut formen och fördela kräftsåsen över kycklingen och sätt in i ytterligare 5 minuter tills kycklingen är genomstekt (innertemperatur 72 grader).

Servera med en krispig sallad.

fetchimage

Recepten är framtagna i samarbete med Kronfågel

Vintips
Ett smakrikt mousserande vin blir bra till de parmainlindade kycklingfiléerna till exempel Codordinú Reserva Raventos för 99:- .
Vill man passa på att kosta på sig lite extra så är en medelfyllig, frisk champagne ett alternativ, Jeanmaire Brut för 199:-.
Ett lätt gott rött vin smakar bra till ”kräftstjärtarna”. Vi föreslår en Ecologica Shiraz för 59:-
Föredrar man ett vitt så finns Ecologica Torrentés för 59:-. Bägge vinerna är ekologiska och rättvisemärkta.

fetchimage

Inom protestantisk liturgi står vitt för hyllandet av glädjen. Vitt anses ge extra energi, stimulerar och förbättrar förbränningen i kroppen. Fyller också på våra energireserver och balanserar nervsystemet. Används ibland för att lindra årstidsrelaterade depressioner.

Vitt tycks även avbilda vår längtan efter det absoluta och det perfekta, den overkliga renheten och det oskrivna bladet. Källa: Karl Ryberg

LÄS MER