Fett – En näringsguide

Detta är tredje delan i vår näringsguide. I de förra delarna har vi gått igenom protein och kolhydrater, och fortsätter nu med fett. Hur påverkas kroppen av det, vad är det som gör det så viktigt?

Fett

Fett är en viktig energikälla och en viktig smakbärare för oss och vårt välmående, så länge man äter det i rätt mängd och rätt typ. Man bör äta mer omättat fett och mindre mättat fett. Ett sätt att lätt se om det man köper är nyttigt eller onyttigt är hårdheten på fettet. Smör är till exempel onyttigare än olivolja eftersom det är hårdare.

Olika fetter

Det finns fyra sorters fetter: mättade, omättade och fleromättade samt transfetter (industriellt framställt fett). Mättat fett samt transfetter räknas som dåliga fetter, som bidrar till ett höjt kolesterolvärde vilket i sin tur kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Enkel- och fleromättade fetter verkar i sin tur på andra hållet och kan till och med motverka höjt kolesterol och då också hjärt- och kärlsjukdomar.

Energi

Fett räknas som energi i koncentrerad form, och det lagras också som en energireserv i kroppen. Det fungerar som värmeisolering samt stötdämning runt de inre organen. Fett behövs också för att bygga samt reparera celler och tillverka hormoner. Det är också absolut nödvändigt vid upptag av vitamin A, D, E och K.

  • Mättat fett hittar vi i till exempel fet mjölk, fil, smör, ost, korv, bacon, grädde, glass, choklad och kokosolja.
  • Enkelomättat fett finns i olivolja, oliver, rapsolja, mandel, cashewnötter, hasselnötter, jordnötter, avokado och kyckling.
  • Fleromättat fett finns i bland annat lax, makrill och annan fet fisk, solrosolja, majsolja, sesamfrön, linfröolja och valnötter. De två viktigaste fetterna är omega-3 och omega-6.

Rekommendation

Det dagliga intaget bör bestå av en tredjedel fett, vilket motsvarar cirka 70-90 gram/dag. Av detta bör man sträva efter att äta så mycket omättade fetter som möjligt, till exempel genom att använda olja istället för smör och att äta fisk tre dagar i veckan, varav en dag fisk som lax eller makrill. Nyckelhålsmärkta varor är en bra indikator på om livsmedlet innehåller bra eller dåliga fetter.

I fett hittar vi essentiella fettsyror som inte kroppen kan bilda själv, vilka påverkar blodtrycket, blodets levringsförmåga och även immunförsvaret.