Förbränn fett med Powerwalking

Powerwalk eller power walking är det engelska namnet på en simpel promenad i högt tempo, vars syfte är att förbränna fett. Så varför är detta ett sådant stort träningsmoment som utförs världen över? Hur effektivt är det? Hur gör man? Tricks och tips? Hur långt/snabbt ska man gå?

Jag tänkte i denna artikel beskriva och förklara de moment som ingår i en allmän powerwalk, och hur man strukturerar sin vardag för att hinna med allt. Hoppas detta kommer besvara era frågor kring just powerwalking och promenader överlag, för er som tänkt testa detta.

Min erfarenhet

Jag kan inleda med att säga att jag själv har använt mig av powerwalks i flertalet år. Ända sedan min första deff så har jag avnjutit långa och sköna, fast intensiva, promenader som kickstartar dagen åt en. Tillsammans med en stadig frukost så fick jag bra energi och en långvarig ökad ämnesomsättning som direkt förbränner mer fett.

Detta gjorde jag 5-7 dagar i veckan under en månads tid. Mina resultat av detta konstanta promenerande? Jo det blev mycket bra och magrutorna hade börjat få definition tack vare att underhudsfettet börjat sina.

Powerwalk i praktik

Det är just det en powerwalk gör med kroppen. Den ska utföras tidigt på morgonen då kroppen är i ett väldigt speciellt stadium och kräver näring, vilket man undviker att ge kroppen då powerwalken kommer ta på kroppens energireserver.

Detta är effektivast om man unviker att äta något och antingen dricka en kaffe, en kopp grönt te eller en stark kryddblandning i vatten och komplettera det med en mindre mängd whey protein blandat med vatten. Detta gör att kroppen både ökar sin förbränning ännu mer samt att proteinet ger musklerna en ringa skara näring för att motverka nerbrytning av dem istället.

Utförande

Efter uppvaknande ska man klä sig i motionskläder och väl ingångna promenadskor, joggingskor, NBT-skor eller liknande. 5-15 min efter man har klätt på sig ska man förtära kaffet/teet och dricka en liten proteinshake, fyll gärna på med vatten efteråt och drick rikligt för att motverka vattenbrist under promenaden. Se också till att skorna sitter ordentligt då man lätt får skoskav under foten om man glider runt i skon. Så fort som möjligt efter man har druckit det man valt att dricka så ska man röra sig ut och påbörja sin powerwalk.

Ett bra tips kan vara att använda sig av en mp3 och köra låtar med ganska högt bpm (beats per minute). Detta för att under hela promenadens gång hålla ett högt tempo. Poängen är då att man ska hålla samma tempo med stegen som med låtarna.

Gå mellan 5-8 km (man kan gå längre om man så vill, dock bör man efter ca 1 tim 20 min fylla på med någon form av näring då kroppen annars börjar bryta ner muskler samt att den lätt kan bli uttorkad). Använd gärna en viktväst om du vill ta din powerwalk till nästa nivå. Vi tipsar även om denna sida där det finns massa bra tips. https://boxas.se/ 

Fakta

Powerwalking är i grunden en träningsform som bygger på att maximera antal aktiva muskler. Detta leder direkt till en högre energiförbrukning och är mer effektiv än både normala promenader samt löpning då har mindre belastning på leder.

Utförandet kan se annorlunda ut då det kan utföras på allt från nybörjarnivå till avancerad, mer intensiv nivå. Men träningen överlag är lågintensiv och bör utföras under längre perioder med mindre belastning för att det ska vara effektivt. Tanken är att man ska ha 50-70 % av maximal syreupptagningsförmåga. Lågintensiv träning ger högre fettförbränning i relation till kolhydratförbränning än högintensiv träning.