kokosolja

Kokosolja – Allt om superoljan & varför du behöver den

Det var inte länge sedan många skydde kokosolja som pesten då den smutskastades för sitt höga innehåll av mättat fett i propagandakampanjer på 70-talet. Hälsoegenskaperna i oljan är många och studier hänvisar till områden som; hårvård, hudvård, stress nedsättning, kolesterol kontroll, viktminskning, förbättrad immunsystem, matsmältnings funktioner, metabolism och blodtrycks-sänkade tack vare de syror som oljan frisläpper, nämligen laurinsyra, kaprylsyra och en mängd mineraler, vitaminer och antioxidanter.

Hur använder kroppen Laurinsyra?

Den höga mängden mättat fett vi finner i laurinsyran förbränns snabbare jämfört med andra längre fettsyror. I kroppen transformerar vi laurinsyran till monolaurin som fungerar antibakteriellt, laurinsyran förbränns mer än dubbelt så snabbt om man jämför med t.ex palmitinsyran.

Historia & utbredning

Kokosolja har länge använts i tropiska kulturer, speciellt Indien, Sri Lanka och Thailand som alla har en stor produktion av kokosolja. Faktum är att kokosoljan även varit utbredd i västvärlden tidigare (framförallt USA och Kanada) men mer eller mindre togs ur bruk efter en stark propaganda kampanj gjord av raps och soya industrin under 1970-talet.

Kampanjen hävdade att kokosoljan var skadlig för människor på grund av den höga halten mättat fett, något som under 2000-talet ifrågasattes igen med väldigt spännande resultat.

Effekter & näringsinnehåll

Som tidigare nämnts består Kokosolja till 92% av mättad fett (Bli inte rädd nu, det är inte så farligt som det låter) utöver detta återfinner man några olika omättade fettsyror så som enkelmättatde fettsyror och fleromättade fettsyror.

Av det mättade fettorna är laurinsyran den främsta och representerar med av 40% följt av

Fördelar

Det finns en mängd fördelar med kokosolja, vi kommer kontinerurligt uppdatera denna sektion efter nya studier.

Candida – Kokosolja kan användas för att bota candida symptom, det är rekommenderat att man börjar med en lägre dos och succesivt skalar upp till tre matskedar om dagen.

Användning

Kokosolja kan användas till hår inpackning, återfuktande hudkräm och som antibakteriellt mun skölj men det vi fokuserar på är dess hälsogivande egenskaper när man konsumerar den på olika vis.

Det finns lika saker som kokosoljan är bra för som det finns sätt att förtära den på, ett populärt sätt är dock att ta en matsked i kaffet eller morgon teet som inte bara sätter en god kokossmak på din morgondryck men också smörjer läpparna samtidigt som du får i dig alla nyttigheter.

Kokosnötsolja ser också till att matsmältningen fungerar som den ska genom att motverka flera olika matsmältningsbesvär. Dessutom är den i sig självt antibakteriell och en fungi samt parasit dödare och hjälper till med absorbera vitaminer, mineraler och amino syror.

Olika typer av kokosolja

Det finns 6 huvudsakliga typer av kokosolja på marknaden. Dessa innefattar ren kokosolja, raffinerad kokosolja, organisk kokosolja, virigin kokosolja, organisk virgin kokosolja och extra virgin kokosolja. Vi rekommenderar de tre sistnämnda.

Köpa kokosolja

Det finns en rad olika kokosoljor på marknaden och det viktigaste är att det är virigin oil för att få alla hälsoegenskaper. Vi rekommenderar Raw Kokosolja Virgin EKO vilket ger dig bästa valuta för pengarna och som vi själva använder på i kaffet, som munskölj och till matlagning.