Morgonrutin

Något som i allmänhet är väldigt underskattat är en välplanerad morgonrutin. Den kan se mycket annorlunda ut från person till person och beroende årstid, men det finns några ingredienser som en morgonrutin helst ska innehålla för att du ska få ut så mycket som möjligt av din morgon. Däribland någon form av fysisk aktivitet, en näringsrik frukost med mycket nyttiga fetter, protein och fiber samt mental förberedelse. Fördelarna är många och det hjälper en att få en bra start på dagen genom att syresätta blodet och mentalt motivera.

Hur min morgonrutin ser ut

Min morgonrutin är sig lik i stort sätt året om. Även om en del inte väljer att gå ut på morgonpromenader när det är -10°C och snökrig utomhus så upprätthåller jag mina powerwalks så bra jag kan. Vilken tid jag vaknar för att sedan ge mig ut kan variera med årstiden dock, p.g.a. att det blir mörkare på morgnarna.

Jag brukar fortsätta med att få i mig näring och sedan stretcha. Jag använder mig gärna av lite yogaövningar då detta hjälper till att aktivera blodcirkulationen i alla de små musklerna och man känner verkligen att energin blir mer påtaglig.

Efter detta är det dags för frukost och nyhetsuppdatering med en avslutande kopp grönt te för att öka den mentala skärpan. Jag tar alltid fram kortleken och lägger patiens.

Jag tänker beskriva mer genomgående här nedan hur min morgonrutin ser ut och hur den utförs. Jag försöker utföra denna 7 dagar i veckan men ibland får man helt enkelt nöja sig med 4-5. Jag utgår från den årstid vi befinner oss i nu så följande är min morgonrutin under vinterhalvåret.

Morgonrutin

Detta är en ungefärlig beskrivning på hur min morgonrutin ser ut, som det kommer nämnas kan det variera lite mellan olika tidpunkter, dock är det små variationer. Kom ihåg att ibland är det svårt att bara kasta sig in i en väldigt omfattande morgonrutin, så en idé kan vara att börja med en mindre ansträngande för att sedan utveckla en mer avancerade.

Det brutala uppvaknandet..

Jag vaknar mellan 06.30-07.00, sent i november är det beckmörkt ute precis som när man gick och la sig. Jag försöker lägga mig runt 23.00-24.00 kvällen innan för att försöka få ut 7-8 timmar sömn, detta för att verkligen få den lilla extra gnutta energi som behövs under dessa mörka dagar.

Det finns inget dåligt väder!

Jag ger mig själv marginalen på 10 minuter för att få på mig full mundering som ofta krävs för att motverka köld och förfrysning under promenaderna. Vissa dagar då marken är snöbelagd får jag skippa jogging/NBT-skor och köra på mig mina vandrarkängor, som är relativt openetrerbara mot allt, dock är dessa tyngre och därav mer ansträngande att gå i. Jag prioriterar alltid en halsduk som sitter tätt runt halsen, detta är ett ställe som absolut inte får frysa och bli kallt, det påverkar hela kroppens värme.

Perparations

Efter mundering ger jag mig av ner i köket och gör antingen en kaffe eller så tar jag av min pwo för att öka min fettförbränning under min powerwalk. Detta kompletteras med 0,75 dl whey-80 utblandat med 2-3 dl vatten.

The walk

Runt 07.25 är jag ute och redo för att ge mig av, jag använder mig av musik med tempot 127-130 bpm för att hålla hög och stadig fart genom hela min runda, som kan tilläggas är på 8 km.

08.15 är jag tillbaka och tar mig ca 20 min för att stretcha och utföra en del yogaövningar. Sedan byter jag om, torkar av mig samt gör mig temporärt i ordning för dagen.

Sustenence

Jag går sedan ner i köket och tillreder gröt av 1 dl fiber havregryn samt 0,5 dl råggryn. Jag tillsätter, efter att gröten har kokat färdigt, 1 ½ dl nötter, quinoapuffar, bär och 1 dl solrosfrön samt linfrön (både hackade och hela). Jag äter gröten med lättmjölk och dricker juice/multivitamin eller bärdryck och gärna en kopp grönt te.

Sammanfattning

Beroende på vart jag är i min träning så kanske jag tar kreatin, zink, ALA, Gainer eller andra tillskott. Jag reserverar mig för att denna morgonrutin kan ha små ändringar just p.g.a. detta. Det bör din också ha!

Till klockan 8.55 brukar jag vara redo för att arbeta och har därmed spenderat knappt 2 timmar på en uppfriskande och hälsosam morgonrutin, detta blir min favoritdel av dagen istället för den sega början man annars väldigt lätt kan få. Jag råder alla till att testa och modifiera en morgonrutin efter sin egen tidsram, vissa kan inte kan ta lika lång tid på sig, men något bör man göra för att aktivera kroppen.

Man kan t.ex. hoppa över promenaden och endast hålla sig till stretching och yogaövningar i 30 min, redan då får man tillräckligt med fysisk aktivitet för att aktivera kroppen och förbereda den på dagen som hägrar framför en.