Artiklar

Hudkurer

Intensive Care Capsules, intensivkur i kapslar från Börlind. Fantastisk stresshämmare kan man kalla den här intensivkuren. Har du normal hud, så gör en kur 3-4 gånger per år. Gör så här; rengör huden noga och badda med ansiktsvatten eller ansiktsgel. Lägg innehållet i en kapsel på ansiktet (klappa in lätt) varje kväll och lägg därefter på nattkrämen. Efter en månad eller 30 kapslar har huden fått det den behöver och blivit mjukare, lenare och fastare. Har du mycket torr hud, så använd en kapsel morgon och kväll. Om man vill behålla hudens fasthet, så gör man en underhållskur och använder 1-2 kapslar i veckan. Cirkapris för 30 kapslar 490: -. Säljs i hälso- och nätbutiker, utvalda Spa-anläggningar och hos hudterapeuter. www.borlind.info

fetchimage

Hudkur Sensitiv och Normal från Dr.Hauschka. Hudkur Normal är skapad för torr och trött hud som behöver bli lite uppiggad. Det är en 28 dagars intensivkur som aktiverar hudens reparerande förmåga. Fungerar så att fett- och fuktighetsprocesserna hos torr hud stimuleras, ömtålig hud blir starkare, porstorleken minskar och inte minst känns huden friskare och fräschare. Bra för åldrande och ömtålig hud och vid pigmentförändringar. Används på kvällen efter rengöring i stället för ansiktsvatten. Innehållet i 1-2 ampuller läggs över hela ansiktet inklusive slutna ögon, läppar, örsnibbar och hals. Hudkur Normal innehåller 10 ampuller och kostar cirka 185: –

fetchimage

Hudkur Sensitiv, är som namnet säger, skapad för känslig och ömtålig hud. Alldeles utmärkt för behandling av rodnader och kärlbristningar och har kärlstärkande, förebyggande och lindrande egenskaper. 1-2 ampuller behövs, och används precis likadant som Hudkur Normal. Om man har mycket känslig hud med till exempel brustna blodkärl, så gör en kur på minst en månad och använd ampullerna både morgon och kväll. Hudkur Sensitiv innehåller10 ampuller och kostar cirka 206: -. Båda produkterna säljs i hälso- och nätbutiker, i större varuhus och Kicks. www.drhauschka.se

LÄS MER

Var snäll mot din akne – det lönar sig!

Akne är en av de allra vanligaste hudåkommorna i västvärlden: Åtta av tio tonåringar drabbas, bland de vuxna har fyra av tio akne. Aknehuden är ytterst känslig och måste tas om hand – hudterapeuten Ulrika Andersson i Stockholm ger de bästa tipsen.

Varför behöver aknehud speciell behandling?
– Vid akne, och speciellt vid en blommande inflammerad akne, är huden extremt känslig och reaktiv. Då är det viktigt att huden behandlas på snällast möjliga vis, man ska under inga omständigheter skrapa eller riva i huden eller använda för starka preparat, vilket är oerhört vanligt. Varken preparat eller behandlingar ska svida eller göra ont.

Vilket är behandlingens första steg?
– Nummer ett är utan tvekan rengöringen. Välj en rengöringsprodukt som är lugnande, läkande och antibakteriell, utan att på något sätt vara uttorkande – viktigast är att den är alkoholfri. Preparat som innehåller alkohol har en uttorkande verkan på huden. Andra bakteriedödande ingredienser som därtill är lindrande för huden är att föredra.

Är ansiktsvatten bra?
– Ansiktsvatten efter rengöringen är viktigt, men den i sig är inte rengörande utan fungerar som en behandlande produkt som verkar lite talgreglerande. Naturkosmetikens ansiktsvatten är ofta baserade på olika läkande och lugnande örter som till exempel kamomill och salvia. Ansiktsvattnet hjälper även till att ta bort en del kalkrester på huden som ofta finns kvar när man har tvättat sig med vanligt kranvatten. Rester av kalken kan täppa till porerna.
Efter ansiktsvattnet rekommenderar jag en mjukgörande ansiktskräm.

Vilken typ av kräm ska man använda?
– En aknehud ska inte ha speciellt feta krämer och vanligtvis är dagkrämen inte så fet som nattkrämen. Dagkrämen behövs eftersom den skyddar huden mot yttre påfrestningar som fria radikaler, avgaser, solstrålning och smuts och den fungerar samtidigt som en mjukgörare. Rengöringen på kvällen är viktig och det blir samma procedur som på morgonen med rengöringskräm, ansiktsvatten och därefter nattkräm.

Vad anser du om peeling, ansiktsmasker och andra specialprodukter?
– Visst kan man göra en mild peeling, men man ska vara ytterst försiktig med kornpeelingprodukter på en inflammerad akne. Risken är att man förvärrar inflammationen. Man ska alltid vara försiktig med aknehuden och undvika hård hantering, det förvärrar bara situationen. Däremot rekommenderar jag en ansiktsmask, gärna i form av kaolinlera, en gång i veckan, den lugnar och renar och tar med sig döda hudceller.
– Det finns olika specialprodukter för behandling av akne och det kan vara alltifrån koncentrat som man lägger under dagkrämen till olika typer av geléer som går ner i huden och reglerar talgproduktionen på djupet. Inom naturkosmetiken används inga mineraloljor som täpper till och som på sikt kan torka ut huden.

Vad är det vanligaste felet man brukar göra?
– Dessvärre händer det att man behandlar sin akne själv på ett felaktigt sätt genom att försöka torka ut huden med preparat som innehåller för mycket alkohol i tron om att det ska hjälpa att ”utrota” aknen. Till en början kan det se ut som om aknen blir bättre av behandlingen, men till slut blir huden så uttorkad att den börjar producera mer talg än tidigare.

Hur yttrar det sig?
– Om man torkar ut huden på ytan så blir den stram, torr, oelastisk och porerna blir helt uttorkade. Det gör att hudens talg, som på ett naturligt sätt ska komma upp och smörja huden, inte kommer ut just på grund av att huden är så uttorkad och oelastisk. Vad talgen i stället gör är att den försöker komma upp till ytan men inte lyckas utan börjar vandra ner i porerna med resultatet att det blir inkapslingar och igensatta porer.

Vad bör man göra i det här skedet?
– I den här situationen kan det vara bra att lägga på en olja för att läka och smörja upp en yta, få bort och lösa upp propparna som sitter nere i huden. Man måste också fukta överhuden och se till att den kommer i balans. Ofta har man fått en fet hud med uttorkad överhud samtidigt som underhuden har en rejäl överproduktion av talg, och det är bland det svåraste som finns att behandla. Ibland blir huden dessutom överkänslig.
När huden är så här uttorkad har det naturliga fettet i huden, som fungerar som ett mjukgörande klister mellan hudcellerna, minskat och hudens skyddsmantel fungerar sämre. Huden blir fnasig och flagar, om man lägger på en kräm som innehåller starka medel som parfym och alkohol kan huden bli så pass irriterad att det leder till eksem.

Behandling med fett anses ju i vissa kretsar som fel, vad anser du?
– Det beror på vilket fett man talar om. Essentiella fettsyror som kallpressade oljor kan vara jättebra för en aknehud. Men man ska inte använda fetter som vaselin och mineraloljor som täpper till huden. Det är viktigt att använda bra fetter som till exempel en ren kallpressad olivolja. Det är också viktigt att inte använda en olja varje dag, även om det är en bra olja. Oljan ska användas sparsamt.

Är det någon skillnad mellan behandling på vuxna med akne och tonåringar?
– Egentligen inte, behandlingen brukar vara densamma. En skillnad är att en äldre hud kan ha andra problem: Den kan vara tunnare och mer känslig eftersom huden förändras med åren, liksom ha pigmentfläckar som behöver behandling.

Om inget hjälper mot aknen – vad gör man då?
– Man kan söka läkare om man känner att ingenting hjälper och då försöka med de receptförskrivna medlen som utan tvekan ger ett bra resultat vid svår akne. Men jag tycker att man först ska prova de erkänt bra hudvårdsprodukterna, för tyvärr leder de receptföreskriva medlen, som är mycket starka, ofta till andra problem som tunn och överkänslig hud.
Äter man de här medicinerna är det viktigt att man har en hög solskyddsfaktor för att minimera risken för solskador

Vad ska man tänka på när det gäller vitaminer och mineraler?
– Allt man stoppar i sig syns på huden! Frukt, grönsaker och bra mat är självklart bra för både hudens utsida och insida. Drick mycket vatten. Ät gärna essentiella fettsyror som omega-3, till exempel. Skräpmat ger garanterat dålig hud – dåliga fetter och en massa socker är varken bra för huden eller för kroppen.
Sedan finns det speciella produkter som är framtagna just för att underhålla och ge huden det bästa.

Fakta:
Hudterapeut Ulrika Andersson
Ulrika Andersson arbetar som hudterapeut sedan 2003 och har både svensk och internationell utbildning med specialisering på naturkosmetik. Ulrika Andersson har i omgångar studerat i naturkosmetikens föregångsland Tyskland med specialutbildning på Annemarie Börlinds produkter. Bakom Börlindprodukterna finns Annemarie Lindner, en av föregångarna inom den etablerade naturkosmetiken.
Till hudterapeutsyrket hör vidareutbildningar, vilket för Ulrikas del hittills har inneburit kurser i pigmentering, för tidigt åldrad hud, akne, överkänslig hud, den vanliga hudsjukdomen rosacea* och ingredienslära.
I övrigt håller Ulrika kurser för SPA-terapeuter, arbetar med hudvårdsbehandlingar på Riddarkliniken i Stockholm, informerar, demonstrerar och ger rådgivning om Börlinds produkter i hälsofackhandeln.

*Rosacea drabbar omkring tio procent av den vuxna befolkningen och är en kronisk hudsjukdom med utslag i de centrala delarna i ansiktet, såsom pannan, näsan, kinderna och hakan. Typiskt för rosacea är rodnader, knottror och varblåsor (de senare är sterila, det vill säga de innehåller inte bakterier). Rosacea kommer oftast senare än akne, vanligen i 30-40 årsåldern och sällan före 20 års ålder. Rosacea uppträder i återkommande perioder, skov. En del patienter är helt besvärsfria mellan skoven, medan andra har mer eller mindre symtom.

Av Lena Götrich

Tips
* Unna dig gärna en ansiktsbehandling då och då hos en bra hudterapeut.
* Använd inte för många olika preparat utan välj några få bra och varva med dem cirka en månad åt gången.
* Börlind har en speciell akneserie Purifying Care, som består av rengöringsgel, örtbaserat ansiktsvatten, ansiktskräm för både morgon och kväll och en djuprengörande ansiktsmask.
* Dr Hauschka har en rengöringskräm, ett ansiktsvatten Special, en flytande dagkräm och en ansiktsolja. Hauschkas Ansiktsmask Intensiv är lindrande och lugnande när man har känslig och ömtålig hy.
* Den svenska kosmetikserien Wise har en Neroli ansiktolja som balanserar talgproduktionen och är porsammandragande. Den används i kombination med rengöring och ansiktsvatten. Den djuprengörande och lindrande medicinska lermasken är även den talgbalanserande och porsammandragande.
* Iris-serien från Weleda lugnar och lindrar och passar utmärkt för den ömtåliga aknehuden.

LÄS MER

Hud- och skönhetsvård inifrån

Fungerar det med tabletter och vad i tabletterna bygger upp hud, hår och naglar? Jo, tillsammans med en sund livsstil och rätta näringsämnen i form av vitaminer och mineraler behåller huden sin spänst långt upp i åldrarna. Vi har noga valt ut väldokumenterade produkter vars innehåll är skapade för att ge god vård för hud, hår och naglar inifrån.

fetchimage

Original silicea innehåller kisel som är ett livsviktigt spårämne. Tillförsel av detta intressanta ämne påverkar bindväven som finns i hår, hud och naglar. Silicea har använts i drygt 50 år av miljoner europeiska kvinnor, vilket bevisar i sig att de är nöjda med produkten.

fetchimage

Studier har kunnat visa att håret blir märkbart tjockare, naglarna stärks och att hudens elasticitet och dess förmåga att ta upp fuktighet förbättras. Original Silicea Kiselgel och i kapslar, dagsdos: en matsked gel eller en kapsel. Cirkapriser: 500 ml kiselgel 189: -. 30 kapslar 169: -. www.octean.se

fetchimage

Inversion femme är tabletter som är speciellt utformade i den meningen att de ska fördelas över dagen med 2 röda kapslar som ska intas i samband med frukost eller lunch och en silverfärgad som ska tas före sänggåendet på kvällen. Förutom alla viktiga vitaminer och mineraler finns också extrakt av grönt te och gurkörtsolja som ska vara viktreducerande. Inversion femme är en fransk produkt som har testats kliniskt vid två olika studier, där man dels testat hudkvalitén, dels hår- och nagelkvalité. Resultaten var mycket positiva. Cirkapris för 90 kapslar 519:- www.medicanord.se

fetchimage

Evelle Skin Care innehåller alla viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter samt ett särskilt utvalt bio-marinkomplex som förbättrar hudens struktur och gör den mer elastisk. Evelle har i en kontrollerad studie kunnat visa att de 62 kvinnor som deltog fick en märkbart bättre hud efter de 12 veckor som studien pågick. Dagsdos: 2 tabletter. Cirkapris för 60 tabletter 449:- www.evelle.se

fetchimage

Imedeen är speciell i den meningen att i serien ingår tabletter som är designade för olika åldrar. Imedeen Derma One är skapad för 30+, Imedeen Time Perfection för 40+ och Imedeen Prime Renewal för 50 +. Skillnaden mellan produkterna är att näringsinnehållet i respektive produkt fylls på allt efter det att huden blir äldre.

fetchimage

Det finns flera väldokumenterade kliniska studier på Imedeen som samtliga kan visa att Imedeen verkar djupt ner i hudlagren och hjälper även skadad hud att återhämta sig på relativt kort tid. Dagsdos Derma One: 2 tabletter, cirkapris för 60 tabletter, 435: -. Time Perfection, 2 tabletter per dag, cirkapris för 60 tabletter 545: – och Prime Renewal, dagsdos 4 tabletter, cirkapris 780: – www.imedeen.se

fetchimage

Derma – 3 ger en komplett näring för alla oavsett ålder. Innehåller bland annat extrakt av grön rooibos (växer i Sydafrika) som är mycket rik på antioxidanter, zink, magnesium, kalcium och fluor. Dagsdos: 2 tabletter. Cirkapris för 120 tabletter 289: – www.medasta.se

fetchimage

Liten ordlista
Antioxidanter: Är ett ämne som motverkar oxidation (härskning) av andra ämnen. Eftersom oxidation kan skapa fria radikaler som skadar levande celler, så är det viktigt att äta kost rik på antioxidanter, till exempel frukt och grönt.
Bindväv: En geléartad grundsubstans bestående av vatten, salter, proteiner och kolhydrater som utgör kroppens sammanhållande och stödjande vävnad. Cellerna i bindväven sköter försvar och produktion av fibrer och två typer produceras: Segt och hållfast vitt kollagen och gult elastiskt elastin.
Druvkärnextrakt som de flesta produkterna innehåller: Hudens ”champagne”. Skyddar och stärker huden.
Elastin: Är ett protein som återfinns i artärväggarna och i huden.
Kisel: Används vid bildningen av kollagen och elastin.
Kollagen: Är ett fiberprotein som finns framför allt i bindväv som i till exempel hud, ben, senor och blodkärlsväggar. Ger även struktur och stadga åt exempelvis huden.
Niacin: Har cirkulationsökande och kärlvidgande effekt.

LÄS MER

Bli kompis med din hud genom att massera huden med olja!

Varför? Jo, väljer du rätt sorts olja är det rena rama investeringen i hudhälsa för såväl kropp och som ansikte. Med sina naturliga egenskaper, rena vegetabiliska oljor, ger de massor med näring och fukt till huden. Och kroppsoljorna kan med fördel även användas i badvattnet. Olja till både bad och massage ger huden en extra kick den kalla årstiden.  Och ansiktet då? Jo, varför inte grunda med en hudkur? Här får du tipsen som gör torr och lite trött hud både mjukare, lenare och skönare.

fetchimage

Hudolja Lyx från Sasco, känns onekligen lite lyxig med sin lätta doft av mandarin som håller i sig ett antal minuter. Oljan innehåller bland annat fuktighetsbevarande mandel- och sheasmörolja. Finns i 100 och 500 ml-förpackningar och även i sorterna Oliv- Mandel- och Sheaolja. Cirkapris 95: – respektive 330: -. Säljs i hälso- och nätbutiker. www.sasco.se

 

fetchimage

Jojobaolja och Kroppsolja med havtorn från Rosenserien. Jojobaoljan är en effektiv mjukgörare och en fuktighetsbevarare. Är bra för både fet och torr hud. Innehåller solskyddsfaktor 3 -4. Man kan också använda den som hårinpackning och till babyns mjuka hud. Kroppsoljan med havtorn innehåller även vitaminer och omättade fettsyror. Den går snabbt in i huden och efterlämnar en len skön hud och en behaglig doft av ros. Cirkapriser för 100 ml är 250: – respektive 315: – . Säljs i hälso-och nätbutiker. www.rosenserien.com

fetchimage

Aroma Mandelolja är en näringsrik kallpressad olja som utvinns ur sötmandel. Används med fördel i badet och till massagen. Mandeloljan är mild och mjukgörande och tas lätt upp av huden. Bra för torr, spröd och känslig hud. Cirkapris för 125 ml 99: -. Finns i nätbutiken www.aromacreative.se

 

fetchimage

Orange Feeling, en härlig frisk och fräsch kroppsolja från Lavera. Doftar gör den av mogna apelsiner, en mjuk doft som sitter kvar i huden ett bra tag. Innehåller bland annat vårdande jojobaolja och söt mandelolja. Den går snabbt in i huden och lämnar ingen ”kladdig” känsla efter sig. Behaglig. Cirkapris för 50 ml 115: – . Säljs i hälso- och nätbutiker. www.pureganics.se

 

fetchimage

Kroppsolja Balans från Wise med lätt skön citrusdoft innehåller, som alla produkter från Wise, bara ekocertifierade råvaror. Läggs på lätt fuktig hud och går snabbt in i huden. Cirkapris 149: -. Säljs i utvalda hälso- och nätbutiker, Lindex och i egna nätbutiken www.wise.e.butiken.se

 

fetchimage

När huden i ansiktet behöver lite extra hjälp

Regenerating Serum från Dr.Hauschka minskar och slätar ut fina linjer, stärker hudens aktivitet, förfinar och stramar upp, reglerar fuktbalansen och minskar rodnad och irritation. Det är en fettfri gel skapad för den mogna huden som oftast behöver mycket fukt. Innehåller massor med nyttiga ingredienser som kvittenfröextrakt, rödklöver och klöverhonung. Fördela två droppar över ansikte och på hals och massera in väl.30 ml kostar cirka 546: -. Säljs i hälso- och nätbutiker, i större varuhus och Kicks. www.dr.hauschka.com

 

fetchimage

Orange Blossom energizer från Börlind har en underbar doft av apelsin som bara den ger ett lyft! Det här är ett koncentrat av C-vitamin från ekologiskt odlade apelsiner blandat med fina vegetabiliska oljor, vitaminer och antioxidanter som stimulerar celltillväxten och ger fukt och näring. Passar alla hudtyper, men är super för torr och trött hud. Flaskan skakas noggrant, så att de två faserna blandas ordentligt, därefter lägger man på ansiktet morgon och kväll + dag- och nattkräm. Cirkapris 280: -. Säljs i hälso- och nätbutiker, utvalda Spa, och hos hudterapeuter. www.borlind.info

 

fetchimage

Den här är skapad för att reglera och normalisera fet och oren hud i ansiktet. Ansiktsolja från Dr.Hauschka innehåller en kombination av olika örtextrakt och utvalda vegetabiliska oljor som tillsammans hjälps åt att normalisera fet och oren hud. Elasticiteten i huden förbättras och porstorleken minskar. Fördela 3-4 droppar över ansiktet och när du märker resultat använder du Flytande Dagcreme eller Kvittencreme från Dr.Hauschka i stället. 30 ml kostar cirka 227:-. Finns i hälso- och nätbutiker, i större varuhus och Kicks. www.drhauschka.se

 

fetchimage

Wise Aromaserum Age, Sensitiv, Ros och Neroli innehåller enbart ingredienser från ekologiska odlingar. Age är skapad för mogen hud, Sensitiv för känslig och lättirriterad, Ros för alla och Neroli för att skapa balans i fet och blandad hud. Cirkapriser 339: -, 329: -, 275: – och 275: -. Säljs i utvalda hälso- och nätbutiker, Lindex och i egna nätbutiken www.wise.e.butiken.se

LÄS MER

Sola sakta men säkert

Visst är det skönt med strandliv och salta bad. Härligt, härligt – men farligt, farligt om du inte skyddar dig från solens strålar. Här ska vi försöka ge dig de bästa råden som gör dig solbrun men inte solbränd.

Efter en, visserligen rätt varm, vinter är huden inte bara trött, blek och glåmig – den är även extra känslig. Inför den stundande sol- och badsäsongen, och även efter denna, gäller det att tänka till innan kläderna åker av.
För huden som inte har fått så mycket sol under vintern är väldigt känslig, så därför bör man vara väldigt försiktig med solandet de första solskensdagarna på året. Man ska alltid tänka framåt när det gäller solens skadliga verkan. Visst, just nu vill jag bli och vara brun, men hur ser min hud ut om tjugo år? Solar man för mycket och blir röd, så har man fått en brännskada och varje gång detta händer ökar risken för hudcancer. Det är mycket man ska tänka på innan man lägger sig och steker i solen.
Det handlar om att alltid sola med sans och måtta och att hitta de rätta skyddande produkterna.
Och om man är blond eller rödhårig har man oftast färre pigment, och det kräver en solskyddskräm som är totalblockerande, det vill säga en faktor mellan 30 och 40. Det varierar mellan olika märken var den totalblockerande faktorn ligger. En brunett eller en mörkhårig har oftast mycket pigment och tål därför solen bättre. Man behöver då inte en så hög solskyddsfaktor, men det är ändå viktigt att man provar sig fram för att vara säker på vilken som passar.
Hur försiktig man bör vara och varför? Jo, för en av hudens värsta fiender är otvivelaktigt solen. Den är uttorkande och gör att huden åldras snabbare, den mister sin elasticitet och blir rynkig. Det är nämligen så att solens UVA-strålar skadar vävnaden i huden. Huden minns och ger igen lite längre fram i livet. Ansikte och bröst exponeras mest och behöver mest skydd.

Frågor & svar om solen

Tål man solen bättre om man grundar med solarium?
Nej, det gör man inte. Solarieljus består mest av UVA-strålning, den som gör huden brun. Det är UVB-strålning som förtjockar huden och gör den röd. Solarieljuset innehåller bara lite UVB-strålning, vilket inte ger den förtjockning huden behöver för att tåla solen bättre. Det är UVA-strålning som påverkar hudens elasticitet och gör huden rynkig i förtid och ökar risken för hudcancer.

Hur skyddar man sig bäst från solskador?
Börja med att sola försiktigt. Använd gärna både kläder och hög solskyddsfaktor. När huden väl fått lite färg tål den solen bättre. Olika hudtyper tål solen olika mycket.
Ligg inte i solen flera timmar i sträck, utan låt huden vänja sig gradvis. Använd en solskyddskräm med hög faktor, minst 15, och smörj mycket och ofta.

Vilka solkrämer ska man använda?
Hur hög solskyddsfaktor man ska ha beror på vilken hudtyp man har. När man börjar sin solsäsong ska man alltid använda krämer med hög solskyddsfaktor som skyddar både mot UVA- och UVB-strålning. Man ska smörja ofta och rikligt. Använd också krämer som innehåller titanoxid. De reflekterar strålningen och ger ett bättre skydd än andra krämer. Solkrämen ska helst vara vattenfast. Det finns en hel del bra solkrämer att välja mellan. Tycke och smak varierar, det bästa är att man provar sig fram.

När ska man sola?
Solen är som starkast mellan klockan 11 och 15 på dagen. En bra vana är att ta siesta i skuggan under de här timmarna, precis som man gör i länderna runt Medelhavet där man verkligen är van vid solen.

Ska man undvika solen helt eftersom den verkar vara så farlig?
Nej, det ska man inte. Man ska vara ute i solen och njuta av den medan man kan, men man ska inte ligga och pressa i solen i flera timmar. Skuggan nås också av solens strålar, cirka 70 procent når den, det är bra att tänka på om man har känslig hud.

När och var är solen som starkast?
Snö reflekterar cirka 85 procent av solen, vatten och sand cirka 20 procent och gräs cirka 2 procent. Detta innebär att solstrålningen är mycket starkare när man åker skidor och seglar än när man klipper gräsmattan.

Hur skyddar man ögonen bäst?
Genom att använda solglasögon. UV-strålning i för stora doser kan orsaka skador på hornhinnan, så kallad snöblindhet eller svetsfläck. UVA-strålning misstänks också kunna orsaka grå starr.

Vad ska man tänka på när det gäller barn och sol?
Barns hud är mycket tunnare än vuxnas och deras pigmentering är inte tillräckligt utvecklad för att skydda mot solens UV-strålar. Därför är det särskilt riskfyllt att bränna sig ofta under barn- och ungdomsåren. Spädbarn ska aldrig vistas i direkt solljus och absolut inte under det första levnadsåret, då huden är helt ny. Skydda barnet noggrant med solhatt och tunna sommarkläder. Ställ barnvagnen i skuggan och ha alltid ett parasoll i närheten. Det som skyddar barn bäst är kläder. Nu finns det speciella solkläder med inbyggd solfaktor 50+ som torkar fort och inte känns kalla eller obehagliga när de blir våta.

Kan man reparera skadad hud?
Nej, det kan man inte, för huden glömmer aldrig. Det bästa är att passa sig för att någonsin bli röd. Skadan kanske inte märks omedelbart, men med åren så kommer den. En lätt skadad hud klarar sig naturligtvis bättre än en svårt skadad.

Hudtyper
Vi är alla olika känsliga mot sol. Någon blir röd efter bara ett kort tag och någon annan blir brun direkt. Tar reda på vilken hudtyp du har och få koll på läget.

Hudtyp 1
Blir lätt röd och aldrig eller sällan brun. Har ljus, känslig hy och ibland fräknar. Ofta ljusblond eller rödhårig.
Skydd mot solen:
Ljusa lätta sommarkläder, solglasögon och solhatt. Komplettera med solskyddskräm med minst faktor 15 på oskyddad hud.

Hudtyp 2
Blir nästan alltid röd och ibland brun. Har ljus hy och ofta blont hår, men även mörkblonda kan ha den här hudtypen.
Skydd mot solen:
Använd inte mindre solskyddsfaktor 15 när du vistas i solen. Skydda dig så mycket som möjligt med kläder, solglasögon och något på huvudet.

Hudtyp 3
Blir röd ibland men alltid brun efter ett tag.
Skydd mot solen:
Börja med korta stunder i solen när huden är ovan, utöka sedan tiden. Använd solskyddsfaktor 15, kläder och solglasögon för att minska risken att bränna dig.

Hudtyp 4
Aldrig röd, alltid brun. Denna hudtyp är vanlig i länderna runt Medelhavet.
Skydd mot solen:
Denna hudtyp har ett naturligt bra solskydd. Blir brun utan att tänka på det. Kan komplettera med kläder och solskyddsfaktor 15 vid längre vistelse i solen.

Ska du resa till solen?

Packa gärna ner en flaska av Weledas uppfriskande ”Havtorn Hudolja”. Den är vårdande och rik på fleromättade fettsyror, betakaroten och E-vitamin. Återfuktar och friskar upp en vintertrött hud snabbt. Fungerar lika bra hemma som borta.

Skydda huden inifrån och förbered för solen. En väl förberedd hud tål solen mycket bättre. Ett tillskott av betakaroten kan vara en bra grund. Betakaroten har ett samband med A-vitamin och anses vara den ”trygga” formen av A-vitamin, vilket innebär att risken för överdosering är lika med noll. Förutom att man får en lätt färg av betakarotenet, så har det också en antioxidativ effekt. För en friskare färg rekommenderas ett dagligt intag av tio milligram, gärna året runt exempelvis av Maxosol eller Bio-Caroten.

Öka gärna intaget av omega-3-fettsyror inför och under sommaren. De är livsviktiga för hudcellerna och både skyddar huden och håller den fuktig. Kan också minska de inflammatoriska symtomen vid solskada.

Av Lena Götrich

*Naturkosmetik

Slå in huden i en snygg förpackning med solprodukter så naturliga som möjligt.

*Annemarie Börlind
¤SUN är en serie solskyddsprodukter helt baserade på naturliga ingredienser. Solskyddsfaktor: 10 till 30. Lip Stick , SPF 20, för läpparna. Anti-aging Cream, SPF 15/30, en solkräm för ansikte, hals och dekolletage. Milk SPF 10/30, är en solmjölk för hela kroppen, Fluid SPF 10, är en fettfri och fuktighetsgivande lotion. Ett fettfritt solskydd minskar risken för solutslag. After Sun Gel är en behaglig fettfri ”eftersol-lotion” som lugnar och lindrar.
www.borlind.se

*Dr. Hauschka
¤Sunscreen Spray, SPF 15, i lätthanterlig sprayflaska som bara ”duschas” på. Skyddar effektivt både ansikte och kropp. Sunscreen Cream, SPF 20, kräm för kroppen, Sunscreen Cream, SPF 30, för barn och för speciellt känslig hud. Sunscreen Stick, SPF 30, för läppar, näsa och öron. After-Sun Lotion är en antioxidantrik lätt kräm som återfuktar och fräschar upp solad hud. www.drhauschka.com

*Weleda
¤Edelweiss Sun Lotion, SPF 15, gör huden mjuk och ger den rikligt med näring, precis som den med SPF 20. After Sun Lotion verkar svalkande, återfuktar och gör huden mjuk. www.weleda.se

*Dermanord
¤Sunlotion, SPF 15, passar både ansikte och kropp. Basen läggs med Sun Protecting Oil, SPF 20, som snabbt går in i huden. Lip Care, SPF 12, är solskydd för de känsliga läpparna. www.dermanord.se

*Rosenserien
¤Solkräm Unik, SPF 5, som stimulerar melaninproduktionen och ger en snabb solbränna. Solkräm 20, SPF 20, för barn och vuxnas känsliga hud. Mjukgörande. www.rosenserien.com

¤ACO
Ett rikt utbud med solskyddande produkter som Sollotion, SPF 10, 15, 20 och 30 för känslig hud, Solstift, SPF 20, för näsa, kinder och läppar, Solkräm för ansiktet, SPF 15 och 25 samt Sun Active Duo Stick SPF 25. www.aconordic.com

Bli brun utan sol
För bästa resultat med brun-utan-sol produkter, gör en rejäl, men försiktig skrubbning av både ansikte och kropp. Det finns såväl bra milda peelingkrämer för ansiktet, som bra borstar med lagom mjuk borst för kroppen, bägge effektiva i det här sammanhanget. Använd mycket vatten efter en skrubbning och gärna ett ansiktsvatten som drar ihop porerna. Kom ihåg att i brun-utan-solprodukterna finns inget solskydd.
Det tar cirka 3-4 timmar innan man får sin första ”bränna”. Önskar man mer, så upprepar man behandlingen tills man är nöjd. Läs alltid användarbeskrivningarna som finns i förpackningarna!

*SUN Sunless Bronze
Fin brun färg redan efter en behandling. En kräm med behaglig doft som lätt går in i huden.

*DERMANORD
Tan in a bottle ger en ljust brun och fräsch färg, brun-utan-sol ”light”. Doftar gott.

*Rosenserien
BRUN UTAN SOL, kort och gott. Ger en lätt brun färg och doftar gott.

ACO
Brun Utan Sol ger huden en naturligt brun färg.

Solduschning innebär att man helt enkelt går in i en duschkabin, sätter igång ”solduschen” och efter cirka en minut har man en jämn brun färg som varar ungefär en vecka beroende på hudtyp.

LÄS MER

Nina in på bara skinnet

En dag gjorde Nina Källström slag i saken. Hon utbildade sig till hudterapeut och öppnade en egen salong. I dag, sex år senare, är hon fortfarande nöjd med sitt val i livet: Att få människor att bry sig om sin hy.

Nina Källström bjuder på kylskåpskall citronjuice. Det är uppiggande, uppfriskande och mycket gott.
– Det är viktigt att dricka mycket, året runt, säger Nina. Både hud och huvud mår bra av det. Och den vätska man dricker ska vara sval. Kroppen tillgodogör sig den bättre då.
Nina vet vad hon talar om. Hon är hudterapeut och äger en hudvårdssalong på Stora Essingen i Stockholm. Själv har hon har en naturligt fräsch framtoning.
Huden, som är kroppens största organ, är vi inte särskilt snälla emot, tycker hon. Vi solar alldeles för mycket, röker och äter ofta fel mat. Dessutom är datorerna vi arbetar med uttorkande för huden.
– Solen gör att huden åldras snabbare, det är ett som är säkert. Inte bara det – risken att utveckla hudcancer ökar.

Då kan man ju tycka att det är märkligt att inte människor lär sig av all den information som vi får om hur farliga solens brännande strålar är. Visst, det är klart att man ska vistas ute när det är vackert väder, men smörj då in kroppen med ett tjockt lager solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor.
– Och, tillägger hon, riktigt små barn ska inte vistas i solen alls. För dem är det skugga och parasoll som gäller.
Barn har alltid legat Nina varmt om hjärtat. Numera har hon två egna, Linus 5 år och Lisa 1,5 år. Hon är sambo med Micke Hafn och hela familjen bor på Dalagatan i Stockholm.
– Just nu arbetar jag 75 procent, men min medarbetare Lotta Seger arbetar resten av tiden. Micke är också egen företagare, vilket underlättar och gör oss mer flexibla om något av barnen är sjuka. Så har jag min mamma, som hjälper oss när det kniper. Det gör det ibland!

Nina berättar att fritiden går åt till man och barn, plus att träffa en och annan väninna om tiden räcker till. Hon har alltid tyckt om att arbeta med människor. Under några år sålde hon kosmetika och kläder på Åhléns och därefter blev det försäljning av kosmetika på HM. Hon gjorde även några inhopp på kollo och fritids. Men i bakhuvudet fanns tanken på att utbilda sig till hudterapeut.
1995 tog Nina steget fullt ut och anmälde sig till Privatskolan för hudvård och kosmetik i Stockholm. Utbildningen varade ett år. 1996 öppnade hon sin salong Essinge Sol & Hudvård. Drömmen hade gått i uppfyllelse.

– Det blev mycket jobb de första åren. Kundunderlaget här på Stora Essingen är bra, det visste jag. Kunder fick vi via reklamblad i brevlådorna och mun till munmetoden.
Och kunderna kom. Sex dagars arbetsvecka hade hon, från klockan elva på förmiddagen till klockan åtta på kvällen. Lördagar var det öppet mellan tio och fyra.
– Nu är företaget stabilt, det vill säga att kunderna är trogna och nya kommer i lagom takt, och ekonomin är bra. Men, suckar hon, alla avgifter som ska in är betungande för en liten företagare.
– Det som gäller är ändå att lägga ner sin själ i det man gör och inte ge upp, att anpassa sig helt enkelt. Att leva i nuet är min paroll.

Hudtyper
Torr till fnasig hud
Nina tycker att de allra flesta har torr och fnasig hud alldeles i onödan.
Ninas råd:
•    Drick mycket varje dag. Vatten eller citrondryck eller något annat friskt som smakar gott.
•    Rengöringsmjölk eller – kräm + ett icke uttorkande ansiktsvatten som återfuktar huden. (Ansiktsvatten som innehåller alkohol torkar ut huden).
•    Dag-och nattkräm. (Det finns krämer som verkar både dag och natt)
•    Koncentrat* som används under dag-och nattkräm.
•    Aromatiska oljor, som till exempel ros och kamomill, båda bra för torr hud. Används nattetid tillsammans med en bra nattkräm.

Fet hud
Det är oftast yngre personer som har fet hud, många gånger med akneproblem, det vill säga för hög talgproduktion. (Har man mycket akne, så ska man gå till hudläkare som behandlar inifrån med tabletter). Vid lättare akne kan hudterapeuten behandla och rekommendera lämpliga preparat.
Ninas råd:
•    Kosten är mycket viktig. Undvik att äta starkt kryddad mat.
•    Försök att leva så regelbundet som möjligt. (Sömn, mat, motion mm).
•    Undvik stress (även vuxna kan få en speciell form av akne vid stress).
•    Använd koncentrat* som dämpar talgproduktionen och som läggs på de feta partierna i ansiktet.
•    Använd renande aromatiska oljor nattetid.

Normal hud
Det är väldigt få människor som har normal hud, det vill säga samma kvalitet i hela ansiktet. Det finns nästan alltid en obalans. Man kan till exempel ha fetare hud vid näsan och torrare på kinderna. T-zonen, vilket innebär panna, näsa och haka, är oftast fetare än övrig hud.
Ninas råd:
•    All hud behöver fukt för att behålla sin smidighet. Även en 18-åring som är rynkfri måste smörja sin hud.
•    Om det står ”För normal hud” på en krämburk så ska man komma ihåg att nästan all hud är mixad, varken extremt torr eller extremt fet.
•    Be hudterapeuten om råd när det gäller att välja rätt krämer.

Mogen hud
Ofta är den mogna huden lätt rynkig. Det finns inga anti-rynkkrämer som tar bort rynkor för gott. De så kallade anti-rynkkrämerna är krämer som innehåller de vitaminer och viktiga substanser som den mogna huden behöver.
Ninas råd:
•    Den mogna huden behöver mycket vitaminer, till exempel C-vitamin och E-vitamin.
•    Den mogna huden ska undvika solen.
•    Den mogna huden behöver en mycket vitaminrik kräm.

Ögonen
•    Det är väldigt viktigt att inte glömma bort huden kring ögonen.
•    Gör rent från mascara med en mild rengöringskräm eller en speciell borttagningsvätska.
•    Smörj med en lätt ögonkräm eller gelé, alternativt koncentrat. (För tung kräm gör att den tunna huden kring ögonen svullnar).

Läppar
•    Fet nattkräm eller stift.
•    Undvik cerat. (Cerat innehåller vanligtvis vaselin som inte är bra. Läpparna tar inte åt sig vaselinet utan lägger sig bara på ytan = ingen effekt).

Ninas tips för bra hud
Peeling
•    Bra för alla hudtyper.
•    Börja alltid med en rengörande peeling.
•    Tar bort döda hudceller.
•    Fräschar upp huden.
•    Det finns olika sorters peeling, till exempel ”enzympeeling” som passar vår nordiska hudtyp.

Ansiktsmask
Finns för alla hudtyper. Nyttigt och avstressande för huden.
•    Torr hud blir mättad.
•    Fet hud blir balanserad.
•    Normal hud behöver bara en fuktmask.

Om man vill vara extra fräsch till festen, så finns det en så kallad Askungemask, som stramar upp huden tillfälligt.

Övrigt
•    Rengöring av huden varje dag är ett måste. Slarva inte om du vill ha ett bra resultat.
•    Använd bra preparat. Rådgör gärna med en hudterapeut. En bra kräm återställer balansen.
•    Se till att du får i dig rikligt med vitaminer och mineraler, antingen (helst) genom maten eller kosttillskott.
•    Ta gärna en ”allt i ett-tablett” under hösten/vintern.
•    Ät mycket frukt och grönsaker.

•    Näringsrika växtkoncentrat ger fukt, spänst och rättar till eventuella obalanser.

Av Lena Götrich

Kort om Nina Källström
Ålder: 36
Yrke: Hudterapeut. Medlem i SHR, Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation, en garant för kvalificerad hudvård.
Utbildning: Ett år på Privatskolan för hudvård och kosmetik i Stockholm, samt uppföljande kurser i hudlära.
Cidesco diplom, vilket ger behörighet att få arbeta internationellt. Diatermicertifikat, vilket ger behörighet att ta emot patienter remitterade av landstinget.
Diaterni innebär att man bränner bort generande hårväxt permanent.
Man går ner i hårsäcken med en elektrisk nål. Detta moment upprepas till dess roten i hårsäcken är förstörd.
Motto: Leva i nuet.

LÄS MER

Allt om din vackraste hud!

Intresset för naturkosmetiken växer, och i takt med att allt fler människor lär känna de hudprodukter som finns i hälsofackhandeln kommer frågorna. Vi bad hudläraren, aroma- och hudterapeuten Lena Losciale Söderberg svara på frågor som rör hud, hudvård och naturkosmetik.

Lena, du är förespråkare för naturkosmetik. Vilka är dina främsta skäl för att vi ska använda dessa produkter?
– För att vi ska må bra ska vi till exempel äta olivolja, tistelolja, smör och råvaror från växtriket. Vår hud behöver också de nyttiga råvarorna från växtriket för att må bra, det är därför jag föredrar naturkosmetik.
Själva begreppet naturkosmetik har importerats från Europa och man kan beskriva det som ett slags regelverk, ett värdemärke, som går ut på att man ska ha så rena råvaror som möjligt i produkterna. Regelverket säger också att man ska använda så mycket vegetabiliska ämnen som möjligt, råvarorna ska komma från växtriket och får inte innehålla petrokemiska ämnen eller syntetiska dofter. De flesta syntetiska ämnen är bannlysta. Naturkosmetikens strävan är också att minimera innehållet av konserveringsmedel, de som förekommer finns bara i vattenlösliga produkter. Kraven är tuffa och det är endast ett fåtal märken som uppfyller kraven för naturkosmetik och de finns i hälsofackhandeln.
Jag själv förespråkar så få ämnen som möjligt i naturkosmetiken, för ju fler ämnen man blandar, desto svårare blir det att ha kontroll över vilka ämnen som gör vad.

Det pratas och skrivs väldigt mycket om antirynkkrämer. Fungerar de verkligen?
– Vad är en rynka egentligen? Antingen är det en karaktärsrynka som kommer från en mimik, då man använder muskulaturen på ett särskilt sätt. Man rynkar ihop ögonbrynen, snörper på munnen eller kisar med ögonen. De här rynkorna sätter sig i läderhuden och de får man på grund av att ansiktets muskulatur och huden förändras med åldrandet. Speciellt läderhuden tappar en del elasticitet, fukt och spänst.
Men torrhetsrynkorna som sitter i ytskiktet, de kan man nog till viss del få bort eller förebygga genom bra skydd och regelbunden massage. Massagen gör att blodkapillärerna, kapillärsystemet i underhuden och läderhuden, försörjer det översta hudskiktet på ett bättre sätt med syre och näring. Det är också viktigt att man utifrån ger ett visst skydd med en bra kräm eller olja.
Visst är det intressant att man delar upp kroppen i två skikt. Från huvudet och ner till halsen finns det bara en hjärna men inga muskler – under halsen och ner till tårna tränar vi alla våra muskler för vi vet att de finns där. Men vi har faktiskt en massa muskler i ansiktet som kan tränas! Om du tränar dina muskler i ansiktet lika mycket som du eventuellt tränar kroppen så kommer din ansiktsmuskulatur hålla upp huden på ett helt annat sätt, och då behöver man inte antirynkpreparat.
Personligen tycker jag att rynkor är vackert och ger karaktär åt ansiktet!

När uppstod begreppet antirynkkräm?
– Det var när man upptäckte att det fanns självständiga kvinnor i 45– årsåldern och däröver med god ekonomi och som var villiga att betala för att se fräscha ut. ”Wow”, sade industrin, ”här har vi en kundgrupp som vi kan tjäna pengar på!”
Snart började man använda AHA-syra (alfahydroxisyra) som är en koncentrerad fruktsyra som löser upp det översta hudlagret. Hur effektiv den är beror på hur många procent syra man får använda. Krämer i handeln innehåller en mycket låg procent AHA-syra, medan hudterapeuter får använda en högre procent och läkare ännu mer. Då handlar det om att det översta hudlagret fräts ner och cellproduktionen mer eller mindre sparkar igång. Det blir en retning i huden.
Om krämerna kan ta bort rynkor? De kan inte ta bort rynkor som sitter i läderhuden, men kan mjuka upp huden lite och det kanske känns behagligt. Man kan få en lyster och vitalitet som gör att man kan känna sig nöjd.
Eftersom AHA-syra är en vegetabilisk fruktsyra, som bland annat finns i vanlig mjölk, kan den även finnas i naturkosmetiken, ofta med tillsatser av bland annat vegetabiliska fetter, eteriska oljor, vitaminer och mineraler.

Om man vill hålla sin hud så frisk och rynkfri som möjligt, när börjar man?
– När man föds! Som förälder ska man skydda sina barn mot kylan, mot solen. Vi får acceptera att vi lever i en inomhusmiljö som gör huden lite skör. Det är välventilerat och tätt, för bra hus helt enkelt.
När barnet föds har den en perfekt hud, låt dem behålla den! Tvätta inte barnen för mycket framförallt inte över hela kroppen och bada dem inte heller för ofta. Tvätta av stjärten med olivolja, rapsolja eller sesamolja. Håll inte på och tvätta håret och duscha i tid och otid heller.
När de växer upp – använd solskydd i form av kläder. T-tröja, mössa eller hatt på alla små barn. Annars kan man använda ett vegetabiliskt solskydd, det vill säga ett naturkosmetiskt solskydd. Weleda, Hauschka, Börlind och Lavera, alla dessa märken har mycket bra och ofarliga solskydd för barn.
Vanliga kemiska solskydd ska man undvika, de innehåller ämnen som bryts ner i huden och som sedan tas om hand av levern. Jag hävdar bestämt att man bara ska använda naturkosmetiskt solskydd och det gör även läkare i dag.
När man blir äldre är det viktigt att rengöra huden varje kväll och lägga på en bra nattkräm. Rengör med en bra rengöringsmjölk, massera och ta bort med bomullspad.
Använd naturkosmetisk foundation dagtid som både stärker och skyddar huden. Det finns många bra märken och färger.

Numera måste krämerna innehållsdeklareras. Vad innebär det?
– Det är en EU-lag från 1998. I alla EU-länder ska innehållet anges på engelska enligt INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Och INCI står för sanningen – den bittra ibland och den hyfsat trevliga sanningen ibland.
Det man måste komma ihåg är att säljspråket är ointressant. I texterna kan man framhäva att krämen innehåller äkta rosenolja, de finaste fetterna, organiskt extrakt, äkta källvatten eller varför inte koncentrerat källvatten. Det kan stå att krämen inte innehåller några mineraloljor, men det kan den göra i alla fall eftersom innehållet underskrider en procent. För konsumenten är det, menar jag, obegripligt.
Ingredienserna i innehållsdeklarationen räknas upp i fallande ordning: Det ämne som det finns mest av står överst och sedan följer ämnena i storleksordning efter varandra. Och vilken konsument förstår språket i innehållet? Om man ska förstå det måste man vara kemist.

Hur ska man läsa ”bäst-före-datum”?
– En produkt ska inte vara äldre än sex månader, tycker jag. Därefter kan man inte ge några garantier, produkterna blir ofräscha.

Om det står ”parfym” i innehållsförteckningen hur ska det uppfattas?
– Parfym är ett samlingsnamn på doftämnen och är skyddat för att dofterna inte ska kunna bli kopierade. Det är parfymindustrin som har sett till att detta skydd finns.
Parfym kan vara rent syntetiska doftämnen. De kan vara naturidentiska som betyder att doftämnet är syntetiskt men skapat efter en naturlig doft. Sedan har vi växtessenser som är eteriska oljor, till exempel örtextrakt, harts, kådor med mera. Alla går under benämningen parfym.
Om man har funderingar över innehållet har man rätt som konsument att ringa till tillverkaren och fråga om ett visst ämne ingår i parfymen, ett ämne som man kanske är allergisk mot.
Parfymämnen kan framkalla allergiska reaktioner och därför kan det vara värt att kolla upp vissa ämnen.

Av Lena Götrich

LÄS MER

Kroppsvård helt naturligt

Ge kroppen vad den behöver då och då! En och annan skön inpackning och en bra avstressande massage gör susen. Smörj sedan in kroppen med en härlig lotion baserad på naturliga ingredienser. Och här tipsar vi om det mest naturliga: Hudvårdsprodukter fria från syntetiska tillsatser!

Man föds med en hudtyp
Man föds med en viss hudtyp, förmodligen den som liknar våra föräldrars. Huden är kroppens största organ och skyddar oss mot attacker utifrån. Den signalerar smärta, hetta, kyla och klåda. Den ger skydd mot bakterier, skadliga ämnen och uttorkning. Och man ska vara mycket noga med att sköta sin hud, även om man inte har några problem just nu. En bra regel: Det är lättare att förebygga än att bota.

Om man har en normal hudtyp, d v s en hud som nästan alltid är mjuk och behaglig, beror det på att hudens översta skikt innehåller både fuktighetsbevarande ämnen och en tunn skyddande fetthinna. Den torra huden, däremot har brist på fukt. De fuktighetsbevarande ämnena har antingen minskat eller så har den skyddande fetthinnan skadats så att fukten dunstar bort. Om huden ibland får torra fläckar och om vissa partier brukar klia, så är det ett tecken på att man har torr hud. Torr hud är också vanlig om någon av föräldrarna har eller har haft de här problemen. Torr hud är ömtålig, blir lätt irriterad och eksembenägen. Därför behöver den extra omvårdnad: En ordentlig insmörjning med kräm eller lotion en gång per dag.

Fet hud på kroppen är relativt sällsynt och drabbar främst tonåringar. När talgkörtlarna producerar överdrivet mycket hudfett är framför allt ryggen den del av kroppen som drabbas. Utförsgångarna täpps igen av hudceller och man får finnar.

Varje gång man tvättar sig sköljs en del av det skyddande hudfettet bort med smutsen. Hudens balans återställs efter en stund, men tvättar och duschar man sig för ofta hinner inte huden med. Har man torr hud ska man tänka på att inte utsätta huden för mycket tvål och vatten. Duschar man ofta kan man gärna utesluta tvålen helt ibland.

Alla hudtyper mår bra av att man då och då använder en kroppspeeling som både rengör och tar bort torra hudceller. Har man torr hud, så kan man vara lite försiktig med peelingen, eftersom den innehåller små slipande korn som kan verka uttorkande. Använd gärna en tvättkräm eller en duscholja i stället för tvål. Oljan både rengör och mjukgör huden på en och samman gång. I badkarsbadet ska man använda badolja som ger huden ett skyddande hölje som bevarar hudens naturliga fukt. Efter badet klappar man huden torr med en handduk.

Sola långsamt! Det tar cirka 48 timmar för huden att bilda ett eget pigment. Under den tiden är det väldigt viktigt att skydda huden med ett bra solskydd, antingen med en kräm med hög solskyddsfaktor eller med tunna kläder. Solens strålar är nämligen inte bara nyttiga, utan kan också ge skador i huden. Försiktighet rekommenderas!
Vistas max en timme i solen den första dagen, max en halvtimme på sydligare breddgrader. Öka soldosen successivt de närmaste veckorna.

Använd solskyddsmedel som skyddar både mot den kortvågiga UVB-strålningen och den långvågiga UVA-strålningen. Se till att solskyddsmedlet är vattenfast.

Solskyddsfaktor 15 ger ett bra skydd både i Sverige och utomlands om man är måttlig i sitt solande.
En solskada yttrar sig så att man får en inflammation i huden som svider och blir röd. När huden bränns har den fått mer ultraviolett strålning än den hunnit bygga upp pigmentskydd för och detta ger skador i cellerna.
All solning påskyndar hudens åldrande. Huden blir så småningom grov, mister sin elasticitet och blir rynkig.
Mångårigt solande leder till olika slags solskador, som kanske visar sig 20 till 30 år senare i livet.
Skador uppträder tidigare och lättare hos personer som är ljushyade, rödlätta, har svårt att bli bruna och som mest blir röda och brända av solen.

Brunögda och mer mörkhyade personer klarar sig bättre men kan också få solskador om de solar tillräckligt mycket i många år.

Om man ändrar sitt solande och helt och hållet undviker solandet, så kan uppkomna solskador långsamt förbättras.

Fakta
Huden är uppbyggd i tre lager: epidermis, dermis och subcutis.
Det översta hudlagret heter epidermis – överhuden – och är cirka 0,05 till 0,5 mm tjockt. Här bildas pigmentkorn och nya celler. Överst i detta hudlager finns hornlagret som består av döda celler. Under hornlagret finns ett lager med celler som reglerar fuktigheten. Genom detta lager andas huden. Livslängden för en hudcell är cirka 30 dagar, därefter dör den och stöts bort. Under cellskiktslagret bildas kontinuerligt nya celler som ersätter de döda.
Nästa hudlager heter dermis – läderhuden. I detta hudlager finns talgkörtlar, hårsäckar, blodkärl, svettkörtlar, nerver och kollagen (protein). I läderhuden finns också processer som håller immunsystemet igång. En stor del av bindväven består av ett nätverk av elastiska och proteinrika fibertrådar som ger huden fasthet och samtidigt elastiska egenskaper. Denna process understöds av C-vitamin och kisel.
Det tredje och innersta hudlagret heter subcutis – underhuden – och består av bindväv och fettceller. Detta är ett bra energiupplag för kroppen. Denna del av huden fungerar också som stötdämpare och skydd för underliggande muskulatur och benhinnor. När det till exempel uppstår rynkor och påsar under ögonen är detta ofta en följd av att underhuden har förlorat vätska. Källa: www.huden.nu

En kvadratcentimeter hud innehåller ungefär:
5 hårsäckar
1 meter ådror
15 talgkörtlar
6 miljoner celler
2 värmepunkter
12 köldpunkter
200 smärtpunkter
4 meter nervändar
5000 känselkroppar
100 svettkörtlar
Källa: Baltex hudvårdsskola

Hudnära masker  för kroppen
Peel-Off Body Mask från Dead Sea Spa Magik tar tid, men är jätteskön! Antingen lägger man den på vissa delar av kroppen som till exempel lår, höfter, mage och överarmar, eller också får hela kroppen sin dos. Det är lite jobbigare, en hjälpande hand behövs när masken ska tas bort. Pulvret ska blandas med tre deciliter ljummet vatten och röras till en smet. Ska verka i 20 minuter och dras av. OBS! Resterna ska läggas i soporna! 249 kr/3 behandlingar.
Tips: Om du väljer att lägga masken på hela kroppen, så lägg dig i det tomma badkaret på en frottéhandduk. Lägger du sedan handdukar över masken, så blir verkan mer intensiv. Ta god tid på dig.

Annemarie Börlind Body Vital Body Scrub är en mjuk kroppspeeling som innehåller små fina jojobavaxkulor. Tar effektivt bort gamla hudceller utan att repa huden. Extrakt från sjögräs, närande sesamolja mjölksyra ger fukt och normaliserar PH-värdet. Den här mjuka peelingen kan man använda 1- 2 gånger per vecka. Passar också bra för torr hud. Masseras på kroppen med små cirkelformade rörelser och sköljs av i duschen. 300 kr/150 ml.

Duschskönt
Body Lind duschgel från Annemarie Börlind. Rengör mjukt och skonsamt utan att torka ut. Innehåller rikligt med aloe vera, kamomill och echinacea. Jättebra för torr hud. 200 kr/200 ml

Orangerie Shower Bath från L’Erbolario passar alla hudtyper, även den mest känsliga. Innehåller vegetabiliska och mjukgörande ämnen som håller huden mjuk och smidig hela dagen. 102 kr/200 ml.

Bath & Shower gel från Dead Sea Spa Magik. Alla produkter i serien Dead Sea Spa Magik innehåller 21 olika mineraler, där de fem viktigaste är kalium, magnesium, brom, jod och svavel. Mineraler ingår som en naturlig del av vår kropp och styr bland annat benbildning och nybildning av hud. Gelen kan användas varje gång man tar ett bad eller duschar. Passar alla hudtyper. 139 kr/330 ml.

Duschcreme Floral eller Fresh från Dr.Hauschka. Hudvänliga och milda, bägge alldeles utmärkta för torr hud. Innehåller sheasmör och jojobaolja som återfuktar huden. Floral har doft av ros och jasmin, Fresh doftar citron och grapefrukt. 107 kr/200 ml resp. 98 kr/200 ml.

Efter skrubb och dusch
Body Vital Body Cream från Annemarie Börlind är en riktig höjdare. Innehåller bland annat jojoba-och makadamianötolja som är mjukgörande + alg-och sjögräsextrakt som skyddar mot fria radikaler, ger fukt och skyddar hudens elasticitet. Och inte nog med det: De för huden skyddande vitaminerna C och E! 270 kr/150 ml
Tips! I samma serie finns en cellulitgel med myrtentörne som ökar blodcirkulationen plus en massa annat mums för huden: Vitamin C som stimulerar kollagenproduktionen, alg- och sjögräsextrakt, koffein och mentol. Gelen ska användas två gånger dagligen de första fyra veckorna. Prova den, den ger resultat! 370 kr/150 ml

Silky bodylotion från Dead Sea Spa Magik. En väldigt skön kroppskräm som går in i huden snabbt. Är suverän för riktigt torr hud och kan med fördel smörjas in efter solandet. Innehåller UVB-skydd. 139 kr/330 ml

Heliotrop Bodyline är en mild lotion som innehåller avokado- och makadamianötolja och koncentrat av aloe vera. Bra för torr och känslig hud. 198 kr/200 ml
Heliotrop har en anticellulitkräm, Anti-Cellulite-Fluid, med vitaliserande ämnen som ser till att blodcirkulationen får fart i huden. 239 kr/100 ml

Kroppslotion Kvitten från Dr.Hauschka. Uppfriskande och svalkande med innehåll av kvittenkärnor, morotsextrakt och närande vegetabiliska oljor. Lätt och smidig, kladdar inte. Skyddar effektivt från uttorkning genom innehållet av vax från kvittenfruktens skal och kärnor. 149 kr/150 ml.

Orangerie kroppsspray från L’Erbolario med en underbar doft av citrusfrukter. Sprayas på och masseras in då kroppen när den är fuktig efter duschen eller badet. Går snabbt in i huden och lämnar en härlig doft och lagom fukt. Passar alla hudtyper. 159 kr/150 ml

Body Lind Body lotion från Annemarie Börlind. Kallpressade vegetabiliska oljor från Babassupalmen, fuktgivande aloe vera och gurka, åkerfräken och echinacea gör tillsammans huden mjuk och len. Kan också användas som massagekräm. 290 kr/100 ml.

Den uppfriskande Aloe Vera Body Lotion, den vitaliserande Havtorn Body Lotion och den skyddande Malva Body Lotion kommer alla från Weleda, alla så nära naturen man kan komma. Kostar 159 kr/200 ml, 129 kr/100 ml resp. 159 kr/200 ml.
Weledas naturligt sköna kroppsoljor kan användas både att smörja torr hud med och som massageolja. Det är bara att välja mellan ”godsakerna”. Oljorna finns i följande varianter: Citrus Hudolja innehåller mandelolja, citrusolja, äkta eteriska oljor. Uppvärmd olja är bra för bl a torra armbågar. 90 kr/100 ml.
Havtorn Hudolja med sesamolja, havtornsolja och en blandning av naturliga eteriska oljor. Främjar den naturliga ämnesomsättningen i huden. 134 kr/100 ml.
Vildros hudolja med jojobaolja, nyponkärnolja, rosenolja och äkta eteriska oljor.
134 kr/100 ml

”Den nya trenden är naturliga hudvårdsprodukter. Det finns ett växande intresse framför allt hos unga personer med intresse för både djur och natur. De som väljer ekologiska morötter och oblekt toapapper har nu börjat fundera över hudvården. Vi befinner oss i samma skede som den ekologiska maten var för 10-15 år sedan, då Änglamark lanserades. Det är en mycket spännande utveckling. Men det finns en sak som bekymrar mig: I och med att det blivit så populärt med naturnära hudvård finns det många som snyltar på renommèn. Ordet naturligt är ju inte skyddat, så vem som helst kan tillsätta lite aloe vera till sin kräm och kalla den naturlig. Det gör de flesta stora aktörerna i dag. Vi tycker att naturlig hudvård ska vara helt fri från syntetiska ingredienser.”Örjan Liebendörfer, marknadschef för Weleda fram till 2004.

LÄS MER

ABC om skönhet – den viktiga rengöringen

Liss Wallin kan hud. Hennes intresse för skönhetens bevarande började tidigt och efter färdig hudterapeut-utbildning startade hon sin första skönhetssalong 1986.

– Rengöringen är grundbulten i all skönhetsvård och den är viktig för att huden ska må bra, säger hon.

* Alltid: rengör ansikte och hals varje kväll med en bra rengöringskräm eller rengöringsgelé.

* Badda lätt med ett bra ansiktsvatten.

* C- vitamin, E-vitamin, A-vitamin och näringsrik kost, med mycket frukt och grönsaker är  bra för huden.

Varför är det så viktigt med rengöring av ansiktet?
– Jo, därför att det är viktigt och nödvändigt att få bort smuts, överskott av fett och luftföroreningar som har samlats på huden under dagen. Rengöring av huden är ett måste, slarva inte med det. När det gäller rengöringsprodukter, så finns en hel del bra sådana att välja mellan. Rådgör antingen med en hudterapeut eller med någon i den butik du brukar handla i. Massera in rengöringskrämen med lugna fina rörelser i någon minut och skölj noga med vatten. Använd därefter ett bra ansiktsvatten. Ta några droppar i handflatan och ”badda” in ansiktsvattnet i ansikte och på hals.
Lägg gärna lite pengar på ansiktsvattnet, det ska kosta, tycker jag, liksom nattkrämen. Huden kan nämligen bara repareras på natten när man sover. Ansiktsvattnet återfuktar huden och hjälper till att stänga igen hudens barriär och hjälper även till att transportera näringsämnen och andra nyttigheter ner i huden. Det är därför det är så viktigt att man lägger ner lite extra pengar på just ansiktsvattnet.

Vilka redskap ska man använda för en optimal rengöring?
– Händerna, väl rengjorda! Visst kan man använda kosmetiksvampar, men då ska de tvättas var tredje dag i 90-gradigt vatten för att få bort orenheter. Men, handen på hjärtat – gör man det?
Självklart kan man ha ett antal kosmetiksvampar som man tvättar i tvättmaskinen tillsammans med lakanen, men som sagt lite omständligt är det nog. Och observera, inget sköljmedel!
Bomullspads i all ära till ansiktsvattnet, men då blir ansiktsvattnet odrygt. Numera finns det faktiskt ansiktsvatten i sprayflaskor som man sprayar på efter rengöringen.
Ansiktsvattnet avdunstar snabbt och kyler ner huden, vilket drar samman musklerna och minskar porernas storlek tillfälligt. Och är uppfriskande och adstringerande i varierande grad.

Tvätta för mycket och ta bort make up?
– Tvätta alltid händerna innan du tvättar ansiktet. Gör du inte det arbetar du bara in mer smuts i huden. Ta inte i för mycket, huden kan skadas om man tvättar för mycket. Känns huden torr och stram efter en tvättning, kan det bero på att det man använt har ett fört högt ph-värde och då rubbas den naturliga skyddsmanteln i huden. Använd rengöringskräm till torr hy och rengöringsgelé till fet hud eller aknehud. Mascara ska tas bort med en särskild rengöringsprodukt för att inte fransar och den tunna huden runt ögonen ska skadas.
Rengöring på morgonen är inte nödvändig. Det räcker med en dusch och sedan ansiktsvatten plus en dagkräm med solskydd.

Hur påverkas huden av den mat vi äter?
– Jag brukar säga att du är och blir vad du äter. Som kroppens största och mest synliga organ, är huden en spegel på hur du själv mår. Och ofta avslöjas matvanor och andra ”missbruk” på och i huden.
En normal och frisk hud förnyar sig ungefär var femte vecka, vilket innebär att det sker en fortlöpande omsättning av celler. Normalt passerar en cell från hudens basala cellager upp till hudytan och stöts av. Om en hud inte är så vital, går det långsammare och följden blir att huden blir gulaktig eller väldigt blek. Gulnaden kan bero på långsam celldelning, men kan även avslöja dina matvanor. En mycket vanlig effekt av ätstörningar, som till exempel bulimi eller anorexi, är uttorkad hud.
Det är viktigt att man tillför vitaminer både inifrån och utifrån för att skydda huden och då speciellt med de fria radikalkämparna E, C och A. De kan faktiskt skydda huden från skador som beror på dålig kosthållning. Känner du med dig att du slarvar med maten? Se då till att få i dig kosttillskott!
Sammanfattningsvis kan man säga att det som är bra för kroppen är också bra för ansiktet. En bra balanserad diet, motion och en god hudvård visar sig i ansiktet.

Nu är det ”rumsrent” även för män att använda både rengöring och ansiktskrämer. Vad ska de använda för sorts rengöring?
– Män kan använda samma krämer som kvinnor, allt beror på hudtypen! Män kan, liksom kvinnor, ha en känslig hud med massor av tunna röda blodkärl, till exempel. Mäns hud varierar, alla är inte tjockhudade som man tycks tro. Men de flesta män har faktiskt tjockare hud än kvinnor.
Jag tror att det mer handlar om att män inte vill använda de krämer som finns i typiskt kvinnliga förpackningar. Det ska vara manliga, lite mer robusta sådana. De flesta manliga serier är ju manligt utformade, vilket för det mesta handlar om färger på burkar och tuber som exempelvis brunt, grönt, grått och blått. Och vill man göra det enkelt för sig väljer man självklart en specialdesignad produkt åt honom.

Hudtyper
Det kan vara ibland vara svårt att fastslå vilken hudtyp man har, för i de allra flesta media menar man och försöker få oss att tro att antingen ska man ha fet, torr eller normal hud. Men så är inte fallet, för de allra flesta av oss har en del feta och en del torra partier i ansiktet. Därför är det svårt att välja ett på pricken rätt preparat för en så här ”blandad” hud. En god allmän regel är att använda ett adstringerande medel på feta partier och ett fuktighetsbevarande på torra. Solskyddsmedel lägger man självklart på vid alla tillfällen då huden är utsatt för sol eller datorskärm, vilken hudtyp det än är frågan om.

Normal hud
Uttrycket ”normal hud” hos en vuxen är för det mesta inte alls normal. Den normala huden förekommer nämligen hos små barn och hos några få vuxna. Om du själv som vuxen har denna hudtyp, vet du också säkert om det. Normal hy är klar, mjuk och smidig och har samma struktur överallt. Den är också jämnt pigmenterad, alltså varken för fet eller för torr och inte heller särskilt känslig för klimat, kosmetika eller smärre skavanker. En sådan hud är ett arv att skatta sig lycklig över, men även denna fantastiska skapelse måste vårdas med omsorg.

Torr hud
Torr hud är matt och stramar gärna när man rengjort den, fjällar och blir lätt fnasig. De flesta hudtyper blir torrare med stigande ålder och det beror på att talgkörtlarna blir mindre aktiva och utsöndrar mindre mängd fett. Den som har torr hud bör dricka mycket vatten. Vatten är en viktig ingrediens för alla hudtyper och viktigt för att kunna behålla en ungdomlig och frisk hud. Hudens förmåga att stå emot sprickbildning och vara elastisk bestäms nämligen genom vattenmängden i huden, smidigheten beror alltså inte enbart på talget. För lite vatten gör att huden förlorar sin mjukhet, blir torr, hård, kliande och fnasig.

Fet hud
Fet hy beror på att talgkörtlarna är överaktiva, man kan säga att de arbetar på ”övertid”. Effekten av det blir en utsöndring av olja på hudytan. Fet hud är ofta grov och ojämn och kan liknas vid ett apelsinskal. Fett behövs på hudytan för att den ska hållas smidig och binda fuktigheten, men för mycket fett kan täppa till porerna, vilket leder till inflammation och akne. På den feta huden är talgkörtlarna ojämnt fördelade. De är tätare i hårbotten, i pannan, längs näsan och på hakan och glesare på kinderna, på halsen och runt ögonen. Huden är alltså för det mesta fet lite här och var. Ibland uppstår akne på fet hud, men man måste skilja på ytfett, det fett som får huden att se blank ut och som tränger igenom sminket, och det fett som finns instängt i talgkörtlarnas porer. Fett på ytan är en vän inte en fiende.

Ömtålig hud
Ömtålig hud har de allra flesta. Hur motståndskraftig huden än är, så protesterar vilken hud som helst om den angrips av starkt solljus eller av starka kemikalier. Kom alltså ihåg att huden är ömtålig och behandla den därefter.
Extra ömtålig hud är vanligast hos ljusa personer med blont eller rött hår. Den typen av hud blir aldrig brun, utan bara röd eller fräknig. Den kan också reagera med akne och med sveda eller utslag som reaktion på irriterande ämnen. Extra ömtålig hud förekommer ofta hos personer med allergier, till exempel de som har hösnuva eller astma. Ett råd: Välj noga bland kosmetiska preparat.
Källa: Liss Wallin

Av Lena Götrich

Liss Wallin
1985 fick Liss Wallin sitt Cidescodiplom som auktoriserad hudterapeut. 1986 startade hon sin första skönhetssalong och var verksam där som hudterapeut fram till 1989, då hon genomgick en utbildning i Permanent-make up, d v s ”kosmetisk tatuering” av ögonbryn, eyeliner, läppkontur, läppfyllnad ärrkamouflage mm. 1992 blev hon nordisk representant för Epicutan-behandling mot rynkor och ärr. 1995 anslöts hon till den förnämsta Permanent-make up-organisationen i USA, SPCP Society of Permanent Cosmetic Professionals. Samma år fick hon hudhygienistcertifikat vid Uppsala universitet och startade en utbildning i kosmetisk pigmentering.
2002 genomgick hon en laserspecialistutbildning och blev medlem av Svenska Laser Medicinska Sällskapet.
Liss Wallin är nu verksam som laserspecialist och Permanent-make up-artist vid Skönhetsborgen, Erik Dahlbergsallén 9 i Stockholm. www.lisswallin.com

LÄS MER

Det handlar om skönhet

Intresset för naturkosmetik växer stadigt och i takt med att allt fler lär känna produkterna, så kommer också frågorna. Vad ska man börja med? Hur ska jag göra? Vilka produkter ska jag använda?

Börja med rengöringen
Jo säger vi, börja med rengöringen. Den är grunden till bra hud och man kan egentligen inte tjata nog om det.
Om man kan använda tvål och vatten? Nej, absolut inte! Tvål använder man i första hand för rengöring av händerna. Och vatten är bra att skölja händer och ansikte med, men också bra att dricka. Några rejäla ”klunkar” varje dag mår huden bra av.
Tvål har nämligen ett högt pH-värde och är mycket basisk. Det innebär att hudens naturliga skyddsmantel störs och det tar lång tid att återställa den efter ett ”tvålangrepp”. Följden blir torr och sprucken hud, vilket innebär att huden mår dåligt och tappar sin lyster.

Det är skönt med ren hud.
Utan rengörningen mår huden inte bra.
Huden är vår barriär och den skyddar oss mot vind, kyla, värme, föroreningar, sol och mörker. Kroppen skyddar vi med lämpliga kläder, men hur är det med ansiktet?
Man brukar säga att ansiktet är en spegel av vårt inre välbefinnande. Rätt rengöring med milda produkter är avgörande för att huden ska få sin skyddande effekt och hålla sig spänstig länge.

Normalt är huden sur. Den yttersta huden, hornlagret, har ett pH-värde på cirka 5. Hornlagret består av döda hudceller, fetter, mikroorganismer, livsnödvändiga kvalster och bakterier, allt i en miljö som är avsedd att skydda oss mot allehanda angrepp som till exempel vind och kyla.

Vad ska jag rengöra huden med?
Välj en rengöringsmjölk, mousse eller gel som passar din hudtyp. Är du osäker, be om råd. Fördela gelen, moussen eller rengöringsmjölken över ansiktet och låt den verka någon minut för att lösa upp smuts och makeup. Ta bort rengöringsprodukten, helst med en kosmetiksvamp, som lätt kommer åt alla små veck och porer och skölj noga med rent vatten. Avsluta med ett bra ansiktsvatten. Ta några droppar i handflatan eller använd en bommullspad och badda in ansiktsvattnet i ansikte och på hals. PS. Glöm inte att kosmetiksvampen ska tvättas var tredje dag i 90-gradigt vatten för att få bort alla orenheter. Vill man göra det enkelt för sig skaffar man ett ansiktsvatten i sprayflaska och sprayar på ansikte och hals. Ansiktsvattnet drar samman musklerna och minskar porernas storlek tillfälligt.
Huden rengör man varje dag, helst både morgon och kväll. På kvällen för att avlägsna makeup, smuts och luftföroreningar som har samlats under dagen och på morgonen för att avlägsna orenheter som rensats ut under nattsömnen.

Vilka produkter ska jag använda?
Vi har några favoriter som bör lyftas fram. En sagolik nyhet från Annemarie Börlind är Naturoyale Bio-lifting rengöringsmousse, som dessutom har belönats med utmärkelsen ”Victoire de la Beauté 2007”, en för varje kosmetikaproducent åtrådd fransk utmärkelse.
I moussen ingår sheasmör, en mjuk och för huden skonsam ingrediens. Äppelextrakt och C-vitamin ger en mild peeling, plankton från de asiatiska salta innanhaven, som tillsammans med naturliga peptider ger huden ett extra ”lyft”. Och hyaluronsyra och aloevera levererar för huden välkommen fukt. Utöver Naturoyale Bio-lifting finns rengöringsmjölk och ansiktsvatten, samtliga produkter baseras på ekologiska råvaror.
I Dr. Hauschkas rengöringserie finns både Rengöringsmjölk, för torr och känslig hy och Rengöringscreme för alla hudtyper. Ansiktsvatten Normal för normal, torr och känslig hy duschar man behagligt på ansikte och hals, precis som med Ansiktsvatten Special som är en balanserande dusch för oren och fet hy.

Wise grundare Gunilla Brunell började verkligen från grunden, det är det minsta man kan säga. Det var under en mammaledighet hon började röra ihop sina första blandningar, det som senare skulle bli den första svenska ekologiska hudvårdsserien, Wise klok hudvård.
Rengöringsmjölk Sensitiv rengör milt utan att ta bort hudens naturliga skyddsmantel och på samma sätt fungerar även Rengöringsmjölk Alla Hudtyper. Känslig hud ska bara rengöras på kvällen. I serien finns ett extra milt Ansiktsvatten Sensitiv och Ansiktsvatten Alla Hudtyper.
– Huden behöver näring precis som resten av kroppen, säger Gunilla Brunell. Huden tar upp näringen som finns i det du smörjer in dig med. Vi använder enbart förnyelsebara råvaror och självklart inget som är testat på djur.

Citat: ”Vi använder bara förnyelsebara råvaror och självklart inget som är testat på djur.”

På allas läppar…
Inne är naturkosmetik = hälsan för huden. Naturkosmetikföretaget Annemarie Börlind fick det eftertraktade priset ”Victoire de la Beauté 2007” för sin rengöringsmousse Naturoyale Bio-lifting. Supermodellen och programledaren Mini Andén gillar allt från Dr Hauschka och speciellt deras dagkräm. Så gör även en annan supermodell, Daria Werbowys som med sitt vackra ansikte pryder många modemagasin.

Naturlig, naturidentisk och syntetisk kosmetik
Det finns tre begrepp som ofta nämns när det handlar om kosmetik – naturlig, naturidentisk och syntetisk.

Med naturliga ämnen menas sådana som finns naturligt i den råvara som används, till exempel apelsinextrakt i apelsiner, ringblomsextrakt i ringblomma mm.

Naturidentiska ämnen är identiska med de naturliga, men det som skiljer dem åt är att de inte helt och hållet är naturligt framställda.

Syntetiska ämnen är däremot konstgjorda ämnen som inte finns i naturen och som har egna kemiska beteckningar.

Naturliga ämnen har lång tradition. Tillverkare av örtbaserad kosmetika tar fasta på att naturen kan vara svår att efterlikna. En blommas doft kan vara sammansatt av många dofter och därför vara till svår att efterlikna.
Man utnyttjar de örter som man vet har en välgörande inverkan. Och ofta stöder man sig på en lång tradition, på samma sätt som när det gäller naturläkemedel.
Om du vill vara säker på ingredienserna i en produkt, så läs innehållsdeklarationen. Läs mer på www.shenet.se
Källa: Medicallink

Av Lena Götrich

LÄS MER

Den fantastiska men sårbara huden

Smörj in din hud både på in- och utsidan! Birgitta Bergman på Hela Pharma Center i Stockholm ger sina bästa råd om hur du tar hand om din hud med hjälp av de rätta fettsyrorna.

Använd de rätta fettsyrorna
– Fettsyror är otroligt viktiga för huden. När personer har hudproblem – exempelvis psoriasis, eksem, atopiskt eksem eller torr hud – så är fettsyrabrist det första jag tänker på, säger Birgitta Bergman, ansvarig för Hela Pharma Center i Stockholm.

– Brist på fettsyror visar sig ofta på det sättet. Fettsyrorna är en nödvändighet för att huden ska fungera, det vill säga för att den ska kunna byggas upp, binda fukt och hålla sin smidighet.

Birgitta Bergman förklarar att en tät hud håller fukten och smidigheten, vilket i sin tur innebär att den fungerar som en skyddsbarriär mot påverkan utifrån. Har huden inte den här skyddande barriären blir den som ett öppet sår:

– Den torra och spruckna huden släpper ofta in oönskade ämnen, och därför är målsättningen alltid att hålla huden tät och smidig. Den ska givetvis kunna andas och ska inte täckas med preparat som innehåller till exempel mineraloljor. Sådana oljor tillåter inte huden att andas på ett tillfredsställande sätt, säger hon.

I stället förespråkar Birgitta Bergman vegetabiliska oljor för huden. De är fettlösliga och går lättare in huden och blir samtidigt kraftfullare.
För att huden ska må bra är det viktigt att hela spektrumet av olika fettsyror – omega-3, omega-6, omega-7 och omega 9 – tillförs kroppen. Den viktiga fettsyran omega-3 kan utvinnas ur både linfrö och fisk. I fisken finns fettsyrorna omega-3, EPA och DHA, som alla är viktiga för den friska huden. I hudsammanhang anser dock Birgitta Bergman att linfröoljan är bättre:

– Linfröolja innehåller alla dessa fettsyror, och den är sålunda mycket betydelsefull för hudens välmående. Skillnaden är, att om man tar omega-3 enbart från fisk, så finns det ingen möjlighet för kroppen att bilda gammalinolensyra (GLA) som ingår i omega-6-serien. Sammanfattningsvis måste kroppen tillföras ett väl balanserat innehåll av viktiga fettsyror för att huden ska må bra, säger hon.
Men huden kräver mer än så och Birgitta Bergman förklarar vad och varför:

– Huden behöver även mineraler som zink, kalcium och magnesium (i nu nämnd ordning), och därtill vitaminer som A, D och B-komplexet samt spårelement. När det gäller D-vitaminet så ska det finnas i hudytan, och det samverkar samtidigt med kalcium som är nödvändig för alla tillväxtvävnader.

Bland mineralerna spelar zink en viktig roll för den väl fungerande huden, påpekar Birgitta Bergman. Zink har i princip samma funktion i huden som fettsyrorna. Brist hos vuxna kan bland annat ge hudförändringar, hudtorrhet och försämrad sårläkning. Zinkbrist är vanlig framför allt hos kvinnor, och personer som har sårig och trasig hud kan utöver befintlig zinkbrist även ha en ökad zinkutsöndring genom huden och därmed komma in i en ond cirkel. Zink är dessutom viktig eftersom det samspelar med fettsyran GLA:

– Zink är absolut nödvändigt för en normal hudfunktion, dess uppbyggnad och sårläkning. Har man låga zinknivåer får man svårt att omvandla fettsyrorna fram till steget GLA. Och har man låga GLA-nivåer är zinkfunktionen försämrad. Effekten blir lite av ett moment 22, alltså!, säger Birgitta Bergman.
Med rätt sammansättning av fettsyror, vitaminer och mineraler finns det goda möjligheter att få en frisk hud. Men avslutningsvis ger Birgitta Bergman ytterligare några goda råd som hjälper huden att må bra:

– Drick mycket vatten.
– Smörj in kroppen med en bra kräm/olja.
– Stressa mindre. Har man hudproblem blir de påtagligt sämre av stress.
– Vila mer. En bra sömn är viktig.
– Undvik kläder med tyger som innehåller starka färgämnen, detsamma gäller syntetiska och täta tyger.
– Ät en väl sammansatt kost.
– Ät sådan mat som får magen att fungera väl. Huden mår sämre vid förstoppning.
– Försök dra ner på mjölkprodukter.
– Undvik vitt mjöl, rågmjöl och socker. Raffinerat socker försvårar kroppens
arbete med ämnesomsättningen.
– Tillför kroppen ett väl sammansatt kosttillskott.

Och sist men inte minst: Det som kan vara den bakomliggande orsaken till vissa hudproblem är allergier och detta måste i så fall utredas.

Linfröolja
Lin är en gammal kulturväxt med 6 000-åriga anor som härstammar från Egypten och det persiska riket. I dag odlas den cirka 60 centimeter höga linväxten i Ryssland, Baltikum, i norra Europa, Marocko, Indien och Argentina.
Det finns flera arter av lin som odlas på olika sätt, beroende på om det är fröna eller stjälken som ska skördas. Ur stjälken får man lin och ur fröet utvinns oljan. Oljan pressas ur fröna främst genom kallpressning.

Nattljusolja
Nattljus är en ettårig växt som har sitt ursprung i Nordamerika där den växer vilt. Den kom till Europa på 1700-talet och växer numera vilt även i Mellaneuropa och är en ganska allmän växt i våra svenska trädgårdar – den självsår sig relativt lätt. De vackra gula blommorna lever bara en dag och är som vackrast på kvällen, därav namnet.
Nattljus odlas kommersiellt bland annat i Storbritannien och Kina. Fröerna kallpressas eller varmpressas, beroende på användningsområde. GLA kan även utvinnas ur gurkört.

Gurkört
Gurkörten härstammar från mellanöstern, men odlas numera även här i Sverige, framför allt för sina vackra stjärnformade blommor. När blomman vissnat och kronbladen fallit till marken utvecklas små frön och ur dessa tar man fram den GLA-rika oljan, oftast genom kallpressning.

Kroppens egna naturliga fetter
Fetter finns i stora mängder i vår hjärna och som underhållsfett bland annat i buken, baken och i vårt underhudsfett. Fetterna skyddar skelettet och våra inre organ. Vi har också vårt eget hudfett som kommer från talgkörtlarna, och som är en del av vår naturliga skyddsmantel på huden. Tillsammans med ämnen som karbamid, mjölksyra och mineraler är hudfettet en viktig del av vår huds skyddsbarriär. Detta hölje ligger som en tunn hinna överallt på huden, den reglerar bakteriefloran och håller huden mjuk och smidig. Detta hölje hjälper huden att hålla fukten och hindrar många ovälkomna ämnen från att tränga ner i huden.

Birgitta Bergman är administrativ chef och ansvarig för Hela Pharma Center i Stockholm. Tanken och syftet med centret är bland annat att integrera skolmedicin och komplementärmedicin på ett smidigt sätt. Här finns en hälsomottagning med både naturläkare och läkare inom skolmedicinen samt en sjuksköterska som arbetar med både patienter och utbildning.

Av Lena Götrich

LÄS MER

Världens bästa förpackning

Huden skyddar våra organ mot intrång utifrån. Den ser också till att vi upplever vår omvärld: Värme, kyla, smärta och smekningar. Sköter du om huden redan tidigt i livet, så betalar den tillbaka genom att hålla sig elastisk länge.

Kroppens största organ
Huden är kroppens största organ. Och vad säkert inte många känner till är att hos en vuxen person mäter huden nästan två kvadratmeter och väger cirka sex kilo.
Ytterst utgörs huden av ett tjockt lager döda celler som hindrar främmande mikroorganismer från att tränga genom huden. När gamla celler lossnar från överhuden tar de samtidigt med sig de mikroorganismer som slagit sig ner i dem. Huden är i allra högsta grad levande och i ständig förvandling, stadd i en process på väg mot ett åldrande som börjar redan i tidiga år.
Huden är också fantastisk på att förnya sig. På mindre än en timme kan hudens översta skick göra sig av med bortåt en miljon förtorkade celler, något som den som har frisk hud inte märker. De här döda cellerna fastnar helt enkelt i våra kläder och sängkläder och i det damm som ständigt finns omkring oss.

Hur fungerar då förnyelsen av huden?
Jo, nya celler bildas ständigt i överhudens djupare lager och när de rör sig upp mot ytan genomgår de en mognadsprocess för att bli nya byggstenar i hornlagret, som är överhudens yttersta skick. I normala fall tar det ungefär två veckor för cellerna att komma dit. Efter ytterligare två veckor har de tjänat ut och stöts bort för att avlösas av nybildade celler. Det är den här förmågan att ständigt förnya sig som är så utmärkande för huden. Den utsätts ju dagligen för nötning, skråmor, irriterande rengöringsmedel, kyla och uttorkande värme. Men den energiska och friska huden reparerar eventuella skador i det djupare skiktet, läderhuden, och fortsätter oförtrutet att fylla på sitt yttre lager av celler i hornhuden.
Under överhuden ligger läderhuden, som består av olika typer av bindvävsfibrer, där den kanske viktigaste heter kollagen och det är tack vare denna fina fiber som huden blir elastisk. För att en kräm ska göra nytta på det här djupet, krävs det att den är uppbyggd av mycket små molekyler för att kunna tränga igenom de olika hudlagren.

Hur mår huden i olika miljöer?
I vårt torra och kalla vinterklimat blir hornlagret torrt och sprött. Vattenhalten i hornlagret är nämligen beroende av omgivningens luftfuktighet. Men hög luftfuktighet, som till exempel i tropikerna, kan också ställa till problem. Mikroorganismerna som frodas i den fuktiga värmen innebär en ökad risk för infektioner i huden.
Sjuttio procent av huden består av vatten, ungefär tio procent av kroppens totala mängd. Och det är den här vattendepån som kroppen först tär på när vi inte får i oss tillräckligt mycket vätska. På bara ett par dagar utan dryck blir huden torr, nästan pergamentliknande. Tänk också på att vattendrivande mediciner drar fukten ur huden och då är det viktigare än någonsin att smörja den.
Det som är uttorkande är ett överdrivet duschande och badande. Det löser paradoxalt nog ut de vattenbindande ämnena i hornlagret och huden får svårare att behålla fukten och blir i stället torr. Och äter man starkt kryddad mat, röker, dricker för mycket vin, har problem med magen eller sover för lite är det huden som får stå för notan, liksom näringsbrist eller en antibiotikakur.

Hur ska man då se till att huden får behålla sin fuktighet?
– Om du ska binda fukt i huden, så kan du inte bara tillföra huden fukt eller fuktighetsbevarande ämnen, utan du måste också binda fukten med fett, säger Lena Losciale Söderberg.
Fuktighetsbevarande ämne är att först fukta huden och sedan tillföra fett. Det är det bästa sättet att binda fukt. Det betyder alltså att du ska smörja in huden när den fortfarande är fuktig. Efter duschen när huden fortfarande är varm, fuktig och mjuk ”dricker” den fettet du smörjer på huden och binder fukten. Det bästa sättet att testa hur fettet går in är att prova en fuktkräm på en torr hand och på den andra handen badda med lite vatten och sedan droppa på några droppar olivolja och smörja in. Då känner du verkligen skillnaden. Vatten och fett är två separerade ämnen i huden och vad de fuktighetsbevarande ämnena i fuktighetskrämen försöker göra är att binda ihop de här två ämnena och försöka få dem att binda fukten. Men min ovetenskapliga uppfattning är att det krävs energi när de här molekylerna ska brytas isär, och då dunstar fettet och krämen gör alltså ingen nytta. Det är alltså bättre att separera de här två, fett på sitt håll och vatten på sitt. Så mitt tips är att först fukta huden i duschen och därefter, fortfarande i duschen, smörja kroppen med en bra olja, gärna olivolja, och sedan tvätta med en bra tvål och duscha av.
Andra fuktighetsbevarande ämnen kan vara allantoin, ett ämne som finns i Vallörtsroten, hyaluronsyra, som förr i tiden utvanns ur tuppkam och sköldpaddsskal, mjölksyra, Urea (karbamid) och Aloe vera.

AHA-syra, Alfa hydroxiacid, är syror som finns naturligt i till exempel frukt, honung och mjölk. Om man lägger en bit ananas eller en klick honung så mjukgör det huden och skapar en liten cellförnyelse. Det är därför man använder honung i brännskadebehandlingar och fet ekologisk mjölk i aknebehandlingar och i behandlingar av oren och lite grovporig och åldrad hud. Det finns till exempel några procent AHA-syra i vanlig standardmjölk. Om du lägger på fet mjölk på huden några minuter, så börjar det sticka och pirra i huden. Det är syran i mjölken som är orsaken. Och då har man kommit på att om man tar ut den här mjölksyran, eller honungssyran eller fruktsyran och gör en koncentration från en procent upp till 40-50 procent och lägger den på huden, så aktiverar man huden så att den börjar fjälla. Överhuden börjar akut föröka sig så att du får fram en rosig och till synes finare hy. Men effekten av detta är att du stör alla funktioner i huden. Pigmentfunktionen blir förstörd liksom PH-värdet, skyddet över huvudtaget. Och de keratiniserande hudcellerna på översta hudytan försvinner. Sammantaget innebär det att huden är sårbar och skör och väldigt känslig för yttre påverkan.

En emulgator är ett mjukmedel som gör att krämen inte skär sig. Det är ett ämne som får två icke förenliga ämnen att förena sig som till exempel vatten och fett. En emulgator är till exempel ägg när du ska göra majonnäs. Vad som händer här är att vi förenar två ämnen som är icke-förenliga i naturen och kroppen. Det är så vi skapar kräm, de här fluffiga fuktkrämerna till exempel. Emulgatorer finns alltså inte i naturen och inte i vår kropp, men vi kan alltså sammanbinda dem med hjälp av till exempel lecitin.

Antioxidanter tillsätts i krämer för att fettet i dem inte ska härskna, antihärskning. Vanliga antioxidanter i växtriket är E-vitamin, betakaroten, C-vitamin, eteriska oljor och örter. Och ska man extrahera dem och använda dem i krämer, så är den vanligaste E-vitamin och vegetabilisk sådan. En bra antioxidant är alltså vegetabilisk E-vitamin, vegetabilisk rosmarin (extraherad i glycerin) och eteriska oljor.

Konserveringsmedel måste vi ha för att vi vill blanda vatten med fett och så fort vi blandar vatten i en produkt så krävs det i svensk lag att vi har ett konserveringsmedel. I dag har vi inte i svenskproducerad naturkosmetik något medel som är hundraprocentigt vegetabiliskt, utan vi får ännu så länge använda oss av ett syntetiskt konserveringsmedel som används bland annat i invärtesmedicin, i mat och i hudvård. Och det är det mest beprövade medlet och har använts i över 60 år. Men inom svensk naturkosmetik arbetar man på att ta fram ett helt naturligt och vegetabiliskt konserveringsmedel. Men det här tar tid. Tester måste hela tiden göras, så att medlet håller måttet. Men här i Sverige har naturkosmetiken en låg procentandel konserveringsmedel, till skillnad från den så kallade vanliga kosmetiken som har en hög procentandel.

I tyska naturkosmetiska märken använder man konserverande högprocentiga apoteksalkoholer av mycket hög kvalitet och ett specialbehandlat vatten. Dessa apoteksalkoholer är inte uttorkande och det är där man kan skilja den från vanlig alkohol som torkar ut huden.
Tyskland är en föregångare vad gäller naturkosmetik och har en lång tradition inom såväl naturmedicin som naturkosmetik. Att utvinna och extrahera örter via alkohol är en mycket gammal kunskap i Tyskland.

Allergireaktioner kan man få av konserveringsmedel, parfym och vissa kemiska ämnen i till exempel nagellack. Extrakt av vegetabiliska oljor kan ge allergiska reaktioner, men en fördel med vegetabilisk hudvård är att man kan dra ner på ingredienserna i produkten så att den i princip bara består av ett enda ämne som till exempel mandelolja eller olivolja. Då kan man nämligen undvika allergireaktioner och överkänslighet. Allergi- och irritationsreaktioner är vanligare hos dem som är eksembenägna och om man haft blöjeksem som barn.

Den amerikanske hudläkaren Nicholas Perricone har i sin senaste bok ”The Perricone Promise” skrivit om hur man, om man följer hans råd, kommer att se tio år yngre ut på fyra veckor. Det gör man om man äter rätt kost, tar sina vitaminer och smörjer med rätt hudkrämer. Enligt doktor Perricone beror åldrandet på en omärklig inflammation som bryter ned cellerna, men som går att hejda. Bra antirynkmat är lök, nötter, groddar, bönor, korn, linser och yoghurt.

Av Lena Götrich

LÄS MER

Speciellt sköna krämer

Din hud är utan tvekan smart. Mår den inte bra, så säger den ifrån. Och då kanske den behöver något speciellt gott. Negativ stress, dåliga matvanor och för lite motion kan vara boven i ”huddramat” dålig hud. Att ändra på dåliga vanor är a och o för både knopp och kropp. Men tillsammans med bra vanor och bra produkter kan man hjälpa huden på traven att må väl. Här ger vi tips på bra naturkosmetik och andra väl utvalda produkter som är mums för huden. Produkterna kan användas av både kvinnor och män.

All-roundkrämen *Pura soft Q 10 crème från Annemarie Börlind, är framtagen både för henne och för honom. En så kallad antirynkcrème som är utmärkt både som dag- och nattkräm, om man nu behöver en sådan. För natten kan det ibland räcka med en bra rengörare typ kräm, gel eller mjölk + ett bra ansiktsvatten.

*Aqua bleu, dagcrème och *Aqua Rosé fuktgel är speciella i den meningen att de ger fukt utan att innehålla fett. En lätt och vårdande hudvård för den med lite ungdomligare men något trött hud.

*Orange Blossom gör underverk! Det är en C-vitaminrik 2-fas produkt, vilket innebär att man måste skaka den väl före användning så att alla fina vegetabiliska oljor, ört- och blomextrakt blandas väl. Stärker och vitaliserar huden.

En normaliserande ansiktsolja för fet, lite skadad och mogen hud är *Normalizing Day Oil från Dr.Hauschka. En lätt olja som snabbt hjälper huden att balansera fettproduktionen och läka skador (blemmor). Förminskar också ytliga blodkärl. Huvudingrediensen i oljan är extrakt av den läkande Calendula, eller ringblomman, som också är uppmjukande, antiinflammatorisk och antiseptisk.

Wise, klok hudvård, har ansiktskrämen *Sensitiv som är skapad speciellt för den irriterade och extremt känsliga huden. Innehåller kallpressade vegetabiliska oljor, med innehåll av essentiella fettsyror, örter och eteriska oljor som ger den känsliga huden ett optimalt skydd och rikligt med näring. Wise *Sensitiv Aromaserum är ett koncentrat av de eteriska oljorna kamomill och lavendel som är lugnande för den känsliga huden. Ger huden rikligt med näring och därmed bättre skydd .

Logona har en serie med nyttiga vitaminkrämer som är speciellt framtagna för att vårda ansiktet. Fyllda som de är med uppmjukande vitaminer och nyttiga fettsyror ger de olika extrakten bra skydd. *Vitamincréme lind med lindblomsextrakt tillför fukt, *Vitamincréme avocado är bra för extra torra och utsatta hudområden och *Vitamincréme morot ger både näring i form av E-vitamin och A-vitamin samt ger huden en fräsch ton.

Pycnogenol gel innehåller ett av naturens skyddande råmaterial barkextrakt! Är man energisk med gelen, så är den uppstramande och livgivande. Innehåller även E-vitamin och pantotenol som ger huden näring och fuktgivaren aloe vera. Läker solskadad hud bra.

Vichy Nutrilogie 1 och 2 till torr hud respektive mycket torr hy. Det är ett patenterat ämne, Sphingo-Lipid, som är hemligheten bakom seriens näringsrika vård för torr hud. Sphingo-Lipid stimulerar hudens naturliga produktion av lipider, d v s fettämnen. Det är genom forskning och avancerad teknik som ingrediensen har utvecklats. Tester har kunnat visa att fettinnehållet i huden har ökat med 33 procent. I serien ingår även en kräm för torra läppar.

*Kurkräm ”Special” från Rosen Serien är specialkomponerad för trött och skadad hud. Vitaliserar och stimulerar den läkande processen i huden. Använd krämen i hela burken som kur dag och natt. Innehåller massor av välgörande ämnen, bland annat aloe vera, avokadoolja, sheasmör, rosenolja, E-vitaminolja och A-vitamin.
En annan kräm i samma serie, *Aloe Specialkräm, innehåller bland annat aloe vera, kinesiskt grönt te, solrosolja, extrakt av johannesört, ringblomma och echinacea. Aloe vera är en suverän mjukgörare som hjälper den torra huden att återfå sin smidighet.

ABC-Facial Cream från Australian Bodycare innehåller en procent tea-treeolja, känd för sin bakterie-och svampbalanserande verkan, extrakt från grönt te, aloe vera, pepparmintolja samt en krämbas med olja från aprikoskärnor. Känns frisk och fräsch både som dag- och nattkräm.

* Naturkosmetik

Läs mer om produkterna:
www.borlind.se
www.drhauschka.se
www.naturkosmetikkompaniet.se (Logona)
www.sanvita.se (Pycnogenol gel)
www.rosenserien.com
www.vichy.se
www.maxmedica.se (ABC-Facial Cream)

Certifierad naturkosmetik
BDIH är en tysk kontrollinstans, med säte i Mannheim, som godkänner och garanterar att produkterna med BDIHs kvalitetsstämpel håller hög kvalitet, är mycket hudvänliga och uppfyller höga krav på naturlighet. Organisationen är en sammanslutning bestående av industrier och företag inom branscher som läkemedel, hälsoprodukter, mattillsatser och produkter för personlig hygien. BDIH omfattar mer än 440 producenter och distributörer av bland annat kosmetik och naturkosmetik, mattillsatser och receptfria läkemedel.
1996 utvecklade BDIH, tillsammans med ledande naturkosmetiska producenter, omfattande riktlinjer för certifierad naturkosmetik. Med dessa riktlinjer som grund, har ett oberoende institut testat innehållet och tillverkningsförfarandet på över 2 000 produkter. www.bdih.de

BDIH garanterar också att:
– Produkterna ska bestå av vegetabiliska råvaror som i möjligaste mån ska vara ekologiskt odlade eller vildväxande.
– Råvaror från döda ryggradsdjur får inte ingå (t ex minkolja, sköldpaddsolja, collagen eller annat animaliskt fett).
– Ullfett och bivax får däremot användas.
– Emulgatorer och tensider ska vara utvunna ur förnyelsebara råvaror som vegetabiliskt fett – olja – vax, lecitin, lanolin, proteiner, lipoproteiner och mono-, oligo-, och polysackarider.
– Ämnen som inte får användas är syntetiska färgämnen, doftämnen, konserveringsmedel, etoxilerade råvaror, propylenglykol, paraffin och mineralolja.
– Ska konserveringsmedel ingå är det ämnen som bensoesyra, sorbinsyra eller bensylalkohol.
– Slutprodukten eller de ingående råvarorna får inte ha testats på djur.

Av Lena Götrich

Liten ordlista
Bensoesyra = konserveringsmedel. En organisk syra som förekommer naturligt i lingon, tranbär och hjortron.
Bensylalkohol = används som konserveringsmedel i naturkosmetik och läkemedel.
Emulgatorer = emulsionsmedel (förtjockande)
Etoxilerade råvaror = besprutade
Lanolin = t ex ullfett med vatten
Lecitin = vegetabiliskt lecitin utvinns mest ur sojaolja och majsolja
Polysackarider = är en grupp sockerarter (oligo = ringa, liten)
Propylenglykol = syntetiskt konserveringsmedel som framställs ur propangas i petroleumindustrin.
Sorbinsyra = konserveringsmedel som finns naturligt i bland annat rönnbär, aprikoser och plommon.
Tensider = minskar ytspänningen.

LÄS MER

Oh, sköna rena hud

Rengöring är A&O för all hud. Variera gärna rengöringen med olika produkter. Kan vara nyttigt att prova sig fram. Vi ger tips på garanterat bra preparat som samtliga finns att köpa i hälsofackhandeln.

Det är viktigt att man rengör huden regelbundet, säger Nina Källström, vår hudterapeut. Och det är allra viktigast med rengöringen på kvällen.
– Det är nämligen under dagen som man samlar på sig en hel del smuts och andra orenheter i porerna. Gör man en ordentlig rengöring kvällstid, med antingen rengöringsmjölk eller rengöringsgelé plus ansiktsvatten, före nattkrämen, så behöver man bara skölja ansiktet med vanligt vatten på morgonen. Plus en tvätt med det obligatoriska ansiktsvattnet, förstås. Efter denna morgonrengöring, så är man färdig för dagkrämen. Man förbereder helt enkelt huden för den dag-eller nattkräm man ska lägga på när huden väl är rengjord.
– Men det finns ett undantag. Har man aknehud eller andra hudbesvär, så gäller rengöring två gånger om dagen, både morgon och kväll.

Ung hud & aknehud
Ansiktsvatten Special från Dr. Hauschka för oren och inflammationsbenägen hud, innehåller extrakt av bakteriedödande och inflammationshämmande örter som Röd solhatt, Indiankrasse och Tusensköna.
Young Beauty rengöringsmjölk och ansiktsvatten från Annemarie Börlind är skapad speciellt för den unga aknehuden. Mjölken har antiinflammatorisk och antibakteriell effekt och vattnet dämpar rodnader. Har också desinficerande och sammandragande verkan.

Torr till fnasig hud och normal hud
Annemarie Börlind har rengöringsmjölk och ansiktsgel i serierna Rose Dew, LL Regeneration och System Absolute. De är framtagna för hudtyper i varierande ålder, d v s Rose Dew är bra för den 20 till 40-åriga huden, LL för huden mellan 30 och 50, System Absolute från 40 och uppåt. Samtliga passar även normal hud.
Rengöringsmjölkserierna från Börlind är alla olja-i-vattenemulsioner som rengör milt men effektivt utan att torka ut huden.
Istället för ansiktsvatten har Annemarie Börlind Ansiktsgel i de här serierna. Ansiktsgelerna stärker nämligen huden och ger den rätt pH-värde och stimulerar hudens egen förmåga att binda fukt.
Sensitive från Heliotrop är en lugnande serie för den känsliga huden. Rengöringsmjölken, med tigergräsextrakt, rengör skonsamt och grundligt och tränger djupt ner i porerna. Stärker också den ömtåliga huden. Det milda ansiktsvattnet, som förutom tigergräsextrakt, bl a innehåller lakritsrotextrakt, Panthenol och vetegroddsprotein (binder fuktighet). Ansiktsvattnet är milt, fräschar upp och vitaliserar känslig hud. Innehåller också bl a tigergräsextrakt, lugnande lakritsrotextrakt och vårdande Panthenol.
Rengöringsmjölk med kamomill från L´Erbolario är återfuktande och uppmjukande. Rengör mjukt och varsamt. Användes med fördel tillsammans med Aromatiskt ansiktsvatten med kamomill.
Rengöringscreme från Dr. Hauschka är en kräm som passar alla hudtyper. Lyfter bort smuts och orenheter så att grovporig hud snabbt förbättras och aknehud rengörs utan att huden blir torr på ytan. Passar även torr hud.
Dr. Hauschkas Ansiktsvatten Normal sprayas på efter rengöringen. Drar snabbt in i huden som får en bra yta, färdig för dagkrämen. Den kan med fördel sprayas på huden om man arbetar i torr miljö, t ex vid datorn.

Överkänslig och känslig hud
Det vill säga hud som inte tål mycket beröring, som rodnar lätt eller får röda fläckar.
Rengöringsmjölk från Dr. Hauschka rengör milt och skonsamt. Ansiktsvatten Special kompletterar rengöringen och stärker huden. Serien Sensitive från Heliotrop är bra även för överkänslig hud.
Mandel Rengöringsmjölk från Weleda. Rengör ytterst milt även för allergibenägen hud.

Fet hud
Rengöringsgelen Combination från Börlind rengör på djupet och återskapar balansen. I serien finns ett ansiktsvatten, vilket innehåller extrakt som motverkar överdriven talgproduktion, mattar huden och förebygger blemmor.
Rengöringsmjölk med gurka och trollhassel från L´Erbolario är sammandragande och uppfriskande. Behåller hudens naturliga pH-värde och drar samman utvidgade porer. Aromatiskt Ansiktsvatten med Rosmarin har samma verkan som rengöringsmjölken från L´Erbolario plus är uppfriskande och uppfräschande.

Mogen hud
Activ rengöringsmjölk från Heliotrop är rena rama milda duschen för ansiktet. Uppfriskande mjölk med jojobaolja och extrakt från aloe vera.
System Absolute från Annemarie Börlind har en mild rengöringsmjölk som inte torkar ut. Ansiktgelen Beauty Fluid har aktiva ingredienser som stärker, skyddar och återfuktar mogen hud.

För alla hudtyper
Heliotrop Balance är en vårdande vitaminserie för både män och kvinnor. Balance rengöring, Wash-Crème, rengör huden utan att värdefull fukt går förlorad.
Dr. Hauschkas Cleansing Cream för män, en djuprenande kräm som hjälper till att hålla huden i balans.
Cleansing Facial Wash/ Dead Sea Spa Magik från Natumin, masserar man in på fuktat ansikte och arbetar upp till ett rikligt lödder. Skölj sedan med rikligt av ljummet vatten.
Iris Rengöringsmjölk och Ansiktsvatten från Weleda är djuprengörande och vårdande. Innehåller bl a Hamamelis och äkta eteriska oljor som verkar stimulerande och sammandragande.
(Se även under Torr till fnasig hud och normal hud.)

Hudvårdsprodukterna innehåller varken färg, konserveringsmedel eller PEG (syntetiska emulgeringsmedel), paraffinolja eller vaselin. De har inte heller testats på djur.

Favoriter
Lenas favoriter
Cleansing Facial Wash från Natumin är en höjdare, liksom Börlinds System Absolute, både rengöringsmjölken och gelen. Jag tvättar mig både morgon och kväll med Cleansing Facial Wash, baddar in krämen i ansiktet och låter det vara kvar i några minuter innan jag sköljer ansiktet och då gärna i duschen. För närvarande varvar jag de här produkterna, om några veckor kanske jag testar några andra. De här passar mig, eftersom jag har torr hy. De känns återfettande.

Lottas favoriter
Jag har väl en ganska normal hy. Har testat Rose Dew från Börlind som passar mig bra. Gillar gelen efter rengöringsmjölken. Den stabiliserar huden, d v s jag känner mig väldigt ren. Rengöringscremen från Dr. Hauschka och deras Ansiktsvatten Normal är också jättebra. Just nu är det Rose Dew som jag använder både morgon och kväll. Under den mörkaste årstiden, november, januari och februari känns det speciellt viktigt att hålla huden så ren som möjligt. Jag tycker att luften känns mycket smutsigare då och därmed har också min hud ett större rengöringsbehov.

Kalles favoriter
Jag gillar både Hauschka och Börlind. Hauschka har en rengöringskräm, Cleansing Cream, speciellt framtagen för män, med en fräsch aftershave, Facial Toner, som svider lagom mycket. Börlinds Combination rengöringsgel känns lagom manlig och tillsammans med den använder jag LLs ansiktsvatten, som är en något mjukare variant av aftershave. Jag skulle vilja rekommendera alla män att använda rengöringskrämer, de är inte bara för kvinnor. Vi män har precis som kvinnor, fet eller torr hud och behöver därför något som torkar till eller mjukar upp.

Malettes favoriter
Jag har blandhy och har därför rätt så många produkter att välja på. Jag har testat Heliotrops Balance som jag tyckte var skön. Huden känns både ren och behagligt mjuk. Efter rengöringen har jag med fördel använt Rose Dew Ansiktsgel, varvat med Dr. Hauschkas Ansiktsvatten Normal. En riktig höjdare var Iris Rengöringsmjölk och Ansiktsvatten från Weleda. De var överraskande fräscha och friskade upp huden rejält, tycker jag. Varför jag säger att de var överraskande fräscha beror på att förpackningarna känns lite gammaldags. Jag är formgivare och kopplar gärna innehållet till den yttre formen. Men här gick jag bet!

Liten ordlista
Tigergräs, Centella Asiatica, är en subtropisk hälsoört som sedan århundraden är känd för sina helande och sårläkande, vetenskapligt belagda egenskaper. Krämer som innehåller extrakt från tigergräs har ofta en utslätande verkan på huden.

Avocado-olja
Aprikoskärnolja
Bidrottninggelé
Indiankrasse
Jojobaolja
Kamomill
Mandelolja
Ringblomma
Ros
Rosmarin
Röd solhatt
Rölleka
Sorbitol
Trollhassel
Tusensköna

LÄS MER

Munnen

Plack
Plack är en beläggning som bildas när saliven kommer i beröring med tänderna. Den består i huvudsak av bakterier och bildas inom några timmar på en väl rengjord tand även om man inte äter något. Plack bildas fortare på en ojämn än på en jämn yta. Om plack inte avlägsnas genom tandborstning ökar det snabbt i tjocklek. Socker och andra kolhydrater i kosten bidrar då till en snabb förökning av bakterierna i plackskiktet.

Tandsten
Får placken sitta kvar hårdnar den till tandsten genom förening med olika kalksalter i saliven. Inom loppet av ett dygn kan plack bildas och förkalkas till tandsten som är i det närmaste omöjlig att få bort med tandborstning.

Karies och tandlossning
När bakterierna i placken och tandstenen livnär sig på kolhydraterna i maten bildas syror, som fräter på tandemalj och tandben. Håller man inte rent ordentligt, så kommer tanden att angripas av karies, man får hål i tänderna.
En annan tandsjukdom som följer av tandstensbildningar som inte avlägsnas är tandlossning eller parodontit. Den uppkommer genom bakterierna i den tandsten, som bildas vid tandköttskanten och i tandköttsfickorna orsakar inflammation i tandkött och tandinfästning. Obehandlad leder den med tiden till att tänderna sitter allt lösare och slutligen kan falla bort.