Deff och fettminskning: Vecka 4

Då har man varit på deff i ungefär en full månad. Det har gått lite si sådär med hur strikt jag har kört, mycket p.g.a. festligheter under helgerna samt valborg som också fick offras. Men den mentala biten är viktig och man mår bättre av att få släppa loss lite, så kan man klarar hela deff-perioden.

Kroppen verkar inte ha tagit smällar av dessa små utstickningar utan har klarat sig bra med att upprätthålla muskelmassa och styrka. Har kört ganska metodiskt på kroppsövningar där vi enbart använder kroppen som tyngd, något som får en att lägga mycket mer fokus på tekniken och självaste ansträngningen.

Jag vet att många anser att man under deffen ska köra mer vikt och färre reps. Mina personliga upplevelser inom deffperioder har varit att självaste typen av träning som är viktigast, utan kombinationen med rätt mat, lågt kaloriintag samt god motion. Det låter ganska självklart, men man måste ändå göra det.

Som jag skrev ovan så har jag låtit mig själv gå loss på diverse godsaker i festliga sammanhang. För mig är det viktigt att jag ändå ska kunna ta en dag då och då, och inte behöva känna ångest över det. Att stressa hjälper en inte radikalt med sin deff och man bör alltid försöka ta det så lugnt man kan.

Min Rutin

Det som utgör min deffrutin är en kombination av träning, motion och specialiserat uttänkta måltider. De kan variera från årstid eller från period i träningen men större delen av min rutin bygger på samma principer som alla min deffperioder. Men kom ihåg att DU måste vara flexibel med din träning.


Dagsordning:

 • Kaffe – Whey-80
 • Power walk
 • Whey-80
 • Frukost
 • Mellanmål
 • Träning
 • Whey-80
 • Mellanmål
 • Kvällsmat
 • Belöning (dvs någon form av onyttighet)
 • Kasein
 • Morgon

När jag börjar med min deff så är det alltid en sak som ALLTID startar min dag, oavsett dag, högtid, semester etc. Power walking har för mig blivit ett sätt att meditera, gå igenom dagens sysslor, filosofera kring träningen och min progression, utan undantag det bästa sättet för mig att starta min dag.

Efter jag har gått över 1 mil (detta gör jag på ungefär 1 tim 20 min, dvs 8,5km/tim) så tar jag snabbt en skopa Whey-80 med mjölk. Detta kompletteras sedan med 200gram kvarg och 1 dl hemmagjord müsli och All In One vitaminer. Detta är förutom middagen dagens stadigaste mål.

Middagstid

När klockan börjar närma sig 11.30 så brukar jag äta en yoghurt blanding med kvarg, ytterst minimal i kalorier och högt proteininnehåll, detta kompletteras med ett äpple eller annan frukt. Detta mål är avsett för att få mig att stå genom ett träningspass som varar i 1-1,5 timmar.

Efter träningspasset så tar jag snabbt 2 skopor Whey-80 med mjölk, och börjar förbereda mitt andra mellanmål. Detta kan variera då jag ibland väljer att ta det lite senare. Detta mål består oftast av frukt, lite kött, nötter eller grönsaker. Överlag så är alla mål väldigt lätta förutom kvällsmaten.

Kväll

Till middag kan det bli lite varierat men oftast lite paleo eller diverse kötträtter med tillbehör. Jag lägger inte jättemycket vikt på att hålla middagen riktigt strikt, jag ser enbart till att jag inte äter mig proppmätt, eller helt mätt för delen heller. Under hela dagen dricker jag också mycket vatten som hjälper ämnesomsättningen.

Om jag har varit riktigt duktig så kan jag klämma in en belöning sådär på kvällskvisten, men som regel, oavsett vad det är, så ska detta förtäras innan klockan 8 (om man nu går och lägger sig mellan 10-12) detta för att förhindra att den eventuella överflödiga energin tas upp i form av fett under natten.

Sist under hela rutinen är Kasein, något som är en basal hjälpreda till att bibehålla sin muskelmassa. Detta långsamtverkande protein hjälper kroppen att under ca 7 timmar utsöndrar proteiner i blodet och se till att kroppen kan återhämta sig. Detta tar jag 10-30 min för sänggående och ungefär 2 skopors mängd.

Sammanfattning

om du ska börja deffa så se till att din rutin är väluppbyggd och att du har en viss mall du följer. Se till att det finns utrymme för att misslyckas med någon måltid i veckan och ta det inte för hårt. Deffen måste vara strikt om du verkligen vill uppnå bra resultat, men det är dina gränser som man måste ta hänsyn till.