Träna hemma

Träning är något som integreras i ens livsstil och gymkulturen passar inte alla, dessutom är det lätt att tappa träningsmotivationen med momentet att ta sig fram och tillbaka till gymmet. Sanningen är att du kan bygga en atletisk fysik genom att träna hemma utan redskap, med en nypa kreativitet och lite motivation. Givetvis blir din hemma träning både roligare och effektivare med rätt träningsredskap något vi kommer gå igenom nedan, förbered dig för att lära dig hur du blir atletisk på hemmaplan.

Upplägg

  • Hur vi började träna hemma
  • Träningsredskap för att träna hemma
  • Tips för att träna hemma
  • Summering

Hur vi började Träna hemma

Tills jag var 20 år gammal hade jag ett gymkort som de flesta andra, trots detta kända jag ofta att motivationen att ta mig till och från gymmet ofta var det som hindrade min fysiska utveckling.

Efter en utlandsvistelse kom en ny fascination för att träna funktionellt med hjälp av sin egen kroppsvikt, därmed bestämde jag mig för att montera ett järnrör mellan två bjälkar i mitt sovrum vilket kom att bli startskottet för min fysiska utveckling. Att ha en stabil stång i taket tillät mig att göra chins, pullups med diverse variationer samt magövningar som knees-to-elbows och toes-to-bar. Med tillägg av armhävningar, situps och squats var min fysik snart redo för tyngre utmaningar men jag var fast bestämd att behålla träningen på hemma plan.

Nästkommande tillskott till sovrummet kom att bli ett hopprep och en 16 Kg kettlebell, förmodligen den bästa träningsinvestering jag gjort utöver järnröret för 50kr från den lokala järnhandeln. Jag blev fascinerad av kettlebells efter ha sett en video med pavel, vars styrka, fysik och smidighet imponerade. Kettlebell var dessutom ett smidigt och lätt transportabelt träningsredskap som öppnade upp för otaliga träningsmöjligheter.

Vid denna tidpunkt började jag och Wilhelm träna hemma tillsammans och vi bestämde oss för att införskaffa lite stänger och vikter som skulle göra det möjligt att utveckla våra träningsprogram ytterligare. Därmed köpte vi in en skivstång, två hantlar och 85 kilo i viktskivor. Dessa höll inte bästa kvaliteten men var helt klart tillräckligt då vi inte vid detta tillfälle höll på med avancerade olympiska lyft eller dylikt.

Med dessa träningsredskap kunde vi genomföra de flesta träningsprogram hemma i sovrummet, eller vilket rum på 10 kvadratmeter som helst för den delen. Trots att vi hade redskap så var träning hemma ofta kroppsvikts baserad men då vi upptäckte att kroppen behövde ”chockas” med varierat motstånd kom vikter och skivstänger väl till pass.

Vi tränar hemma även idag med en träningsrutin under ständig utveckling, samtidigt vi lägger till nya träningsredskap i vår arsenal, senaste tillskottet var romerska-ringar som presenterar helt nya möjligheter och utmaningar.

Träningsredskap för att Träna hemma

Att träna hemma går att göra med hjälp av sin egen kroppsvikt och lite kreativitet till en viss gräns, men för att ta träningen hemma till nya nivåer erfordras vissa träningsredskap som passar bra även i ett trångt sovrum.

Träningsmatta

Nivå: Novis
En träningsmatta är något som höjer komforten för dussintals träningsövningar när du vill träna hemma. Speciellt bra är den för magövningar som traditionella situps, cykel situps eller brygg övningar.

Fria Vikter

Nivå: Novis
Att investera i viktskivor, hantlar och en skivstång är ett utmärkt sätt att börja träna hemma. Du kan justera vikten efter motstånd och övning och med all sannolikhet kommer du kunna använda dessa träningsredskap i din träningsrutin i lång tid framöver.

Kettlebell

Nivå: Medel
En kettlebell är ett fantastiskt träningsredskap som tillåter funktionell hel kroppsträning i ditt eget hem. Män rekommenderas att börja med en 16 Kg kettlebell och kvinnor med en 8 Kg. En av de bästa investeringarna för den som är intresserad av att börja träna hemma funktionellt. Börja med swings och rör börja senare även integrera press och snatches i din rutin.

Romerska Ringar

Nivå: Atlet
Romerska ringar är ett av de absolut främsta träningsredskapen för den som vill träna hemma. Romerska ringar möjliggör träning av hela överkroppen, några av de främsta övningarna är pullups, dips och muscleups men möjligheterna är oändliga. Dessutom är Romerska ringar ett utmärkt redskap för stretch övningar. Om du inte redan är komfortabel med att hantera din kroppsvikt genom hårda pass av situps, armhävningar, dips och pullups kanske du borde vänta med Romerska ringar då det krävs grundstryka för att klara av de mest essentiella övningarna.

Tips på bra hemsida som har många bra träningsprodukter: https://sportsrehab.se

Övriga träningsredskap för att Träna hemma

I många fall kan man använda det som finns i ens närhet, två bänkar kan fungera utmärkt för dips, eller kanske bara en stol ställd emot sängen. Var kreativ och hitta lösningar för att genomföra de träningsprogram du vill. Hopprep är ett mycket effektivt träningsredskap för koordinationen likaså är en pilatesboll fantastisk för stretching. Utveckla ditt hemmagym i din egen takt och fokusera på det du kan ta användning av direkt.

Tips för att Träna hemma

Du behöver ingen tränings-dvd eller dylikt för att börja träna hemma och samtidigt inga träningsredskap till en början. Börja med kroppsövningar och kör en hög intensiv cirkel rutin av armhävningar, situps och knäböj.  Detta kommer snabbt få dig i bra form och öka din uthållighet, när du känner att du behöver mer motstånd, kolla då efter träningsredskap som kan ge mer utmaning i din träning.

Var kreativ, använd saker i din omgivning som en Encyclopedia för mer motstånd vid dina situps och knäböj t.ex. om du saknar viktskivor. Du kan också använda dina träningsredskap på olika sätt, vår metallstång i taket har bland annat använts som en brutalbänk (situps upp-o-ner) med hjälp av rör isolering runt stången som gör det möjligt (och bekvämt) att hänga i knävecken.

Det finns inget du inte kan träna hemma med rätt övningar. Bröst, axlar, armar, lår, biceps, mage etc, etc. Ett gym fyllt av maskiner gör inte din träning varken funktionell eller effektiv, ett hemma gym får dig att arbeta med det du har och har en tendens att utveckla din träning både på ett fysiskt och kreativt plan.

Summering

Att träna hemma är något som kanske inte passar alla, men det passar oss perfekt. Ni har läst om hur vi började träna hemma, vilka träningsredskap vi använder och rekommenderar samt tips om varför du ska se till dina möjligheter att börja träna hemma.

Sanningen är att vi aldrig tyckt det varit så roligt och utvecklande att träna som hemma och ute i naturen. Med dessa träningsredskap kan du träna precis var du vill genom att fylla bagaget. Vi kommer uppdatera denna sida med mer redskap och tips för att träna hemma, har du någon erfarenhet av hemma träning? Dela i så fall dina tips i kommentarerna nedan!