Träningsredskap för funktionell träning

Träningsredskap är en omfattande grupp redskap som hjälper individer att utöva olika typer av träning. I grund och botten är träningsredskap saker som krävs, eller hjälper en prestera när man utför vissa träningsmoment.

Man delar oftast in träningsredskapen i olika kategorier. De olika kategorierna beskriver i sin tur det område och de olika träningsredskap som används inom den beskrivna typen av träning.

De olika kategorierna är styrketräning, uthållighetsträning, motionsträning, smidighetsträning och sport, så som dans, kampsport och friidrott. Dessa olika kategorier representerar de stora grupper som i stort sett all träning är positionerad i och täcker allt som involverar träningsredskap.

Fördelarna med att lära sig lite om de olika träningsredskapen och sedan börja använda sig av dem är otaligt många. Det finns redskap som är anpassade till alla världens olika träningsmetoder och utövanden så det är fritt fram att välja just de som passar dig bäst.

Besök gärna https://idrottsskadeexperten.se/ min kiropraktor Frode Bakken har hjälpt mig med mitt träningsprogram. Han är fantastisk.

Styrketräning

Styrketräning är den kategori som använder sig mest av olika träningsredskap och är idag också en av de vanligaste träningsmetoderna. Träningsredskapen kan se mycket olika ut från övning till övning men även beroende på hur man utför övningen, många av redskapen har man sett och hört talas om flertalet gånger.

Inom styrketräning är det vanligast att man använder sig av olika sorters vikter och stänger. Alla har nog hört talas om hantlar, skivstång samt fria vikter, och för nybörjaren finns även olika träningsmaskiner. Inom styrketräning är det väldigt vanligt att man använder fria vikter för att öka sina resultat, både för att aktivera de stora muskelgrupperna och de små omkringliggande musklerna. Därav är träningsredskap en stor del av speciellt styrketräning.

Skivstång

En skivstång är en stång gjord i metall. Detta träningsredskap används i många övningar och är ett av de mest välkända och funktionella redskapen, som finns på de flesta gym. Det är även många som köper egna skivstänger för träning hemma. Stänger brukar ha två viktzoner i var ände. Hur de zonerna ser ut och hur långa de är varierar från stång till stång.

Det finns olika typer av skivstänger och de görs i olika storlekar. De vanligaste brukar ligga på 7.5-12.5 kg, 17.5-22.5 kg, 27.5-32.5 kg. De är gjorda för olika vikter och ibland olika användningsområden.

Hantlar

Hantlar är oftast indelade i par av samma vikt när man köper dem, men det finns i olika varianter: dels de med löstagbara vikter och dels de med fasta vikter. Hantlar är ett mångsidigt träningsredskap som har många fördelar inom styrketräningen.

Många övningar som man utför med hantlar är liknande dem man gör med skivstången, därför är hantlarna ett träningsredskap som man gärna kan komplettera med. Man brukar på gym se hantlar med fasta vikter, från 1 kg – 50 kg, men det vanligare, billigare och mer månsidiga för hemmaträning är hantlar med löstagbara vikter. Det gör detta träningsredskap mer enkelt och behändigt samt mindre utrymmeskrävande. Man kan även anpassa själv vilken vikt man behöver ha utan att köpa flertalet olika hantelpar.

De mest populära övningarna som hantlar används till är axelpress, hantelpress, bröstpress, bicepcurls, hammercurls, cheast flyes samt back flyes.

Träningsmaskiner

Träningsmaskiner finns i form av hemmagym, multigym och enskilda träningsmaskiner för specifika muskelgrupper. Däremot är det bara multigym och hemmagym som oftast har ett större antal funktioner. Dessa olika former av träningsmaskiner är utformade så att de egentligen endast lämpar sig åt nybörjare, övningarna blir väldigt lätt stela och väldigt isolerade.De fungerar bra för yngre tonåringar och äldre personer som inte har tillräcklig stabilitet i kroppen för att träna med fria vikter.

Man ska alltid försöka hålla sig till fria vikter och ställningar. Då en maskin är väldigt specificerat så är det lätt att musklerna inte får den stimulans som krävs för att öka i styrka och teknik. Övningarna blir då väldigt isolerade.

Uthållighetsträning

Uthållighetsträning är i grunden en metod där träningsredskapen skapar de förhållande som utförandet ska äga rum under. Det finns olika typer av uthållighetsträning, som t.ex. CrossFit, skidåkning och cykling. Gemensamt för alla dessa är att det behövs styrka under en lång period, därav behöver man speciella träningsredskap för att träna upp uthålligheten i musklerna.

Träningsredskap behöver inte vara saker som är nödvändiga för att utföra en övning eller som har med vikt att göra. Att mäta vissa moment i sin träning kan ibland vara essentiellt och då finns det speciella redskap för detta. Inom uthållighetsträning kan det till exempel vara att mäta effekten av övningar eller idrotts-/sportgrenar.

Ergometer

En ergometer är ett mätinstrument som mäter effekten som musklerna producerar. En vanlig form av ergometer är motionscykeln, som mäter hur mycket benmusklerna arbetar.

Löpband

Den vanligaste formen av uthållighetsträning för benen och konditionen är löpning. Detta kan man göra på olika sätt med träningsredskapet löpband. Det ganska smalt på funktioner förutom att gå, springa eller jogga, men inom dessa områden brukar löparbanden ha det mesta vad gäller nivåinställningar, intervaller, uppförsbackar etc.

Roddmaskin

En roddmaskin är ett mycket intensivt och effektivt träningsredskap. Den tränar de stora muskelgrupperna på kroppen och är mycket effektiv för uthållighet, fettförbränning och syreupptagning. Överlag så är en roddmaskin ett av de mest heltäckande träningsredskapen för uthållighetsträning.

Spinningcykel

En spinningcykel är ett mycket effektivt konditionstränande träningsredskap. På gymmen ser man ofta välkonstruerade cyklar på ställ, med enkla inställningar för motstånd, och det är dem som används i t.ex. spinningpass.

Hopprep

Ett av de vanligaste träningsredskapen inom kampsport och allmän konditions-/koordinationsträning är ett hopprep. Hopprepet hjälper till att aktivera många muskler i hela kroppen, med fokus på att balansera kroppen och få den att snabbt röra sig upp och ner för att undvika repet. Det är mycket billigt att införskaffa ett hopprep, som i grunden faktiskt är ett högfunktionellt träningsredskap.

Boxningssäck

Boxning har den förmågan att man aktiverar många muskelgrupper, både explosivt och repetitivt. Uthållighet är en stor faktor och boxningssäckar är även de ett av de ultimata träningsredskapen för att träna din uthållighet samt styrka i överkroppen. Det sägs att boxning är en av de mest optimala träningsmetoder som finns för att träna uthållighet i överkroppen. Därav är en boxningssäck ett ypperligt träningsredskap för hemmatränaren så väl som gymtränaren.

Rullskidor

Ett träningsredskap som är mycket användbart under sommarhalvåret är rullskidor. Dessa ger samma typ av träning som vanliga skidor, fast de har hjul istället och man kan använda dem vart man än är, dock endast där det finns asfalt. Oftast har rullskidorna två par hjul undertill, både fram och bak. Rullskidor är också mindre och smidigare än vanliga skidor.

Motionsträning

Det som definierar motionsträning är uthållighet, kondition, puls, lungkapacitet och mental vilja. Det finns ett flertal träningsredskap man kan utnyttja för att logga, vara uppdaterad på sin motionsträning, samt utföra motionsträning på.

Att ha bra motion innebär bra hälsa, och därav är de flesta träningsredskapen fokuserade på kondition och puls. Motionsträning överlag kräver mycket från kroppen och mindre från självaste träningsredskapen.

Pulsklocka och pulsmätare

En vanlig form av mätningar inom motionsträning är mätandet av pulsen. Det är bra att veta vad ens max/min puls ligger på och hur detta står sig i relation till fettförbränningen eller din allmänna hälsa. Den vanligaste formen är pulsklocka eller pulsmätare och ser ut som ett ur som fästs på armen. Man brukar med hjälp av denna kunna mäta sin puls, antal steg, förbrukad tid samt längd på turen.

Crosstrainer

En motionsmaskin som fokuserar mycket på motionen är en crosstrainer. Denna tränar hela kroppen och är mycket effektiv vid fettförbränning. De är utformade för att vara så lite påfrestande som möjligt på leder och knän men är ändå lika effektiv.

Denna finner ofta på gym och kan anses vara onödigt att införskaffa till ett hemmagym.

Trappmaskin

Den maskin som tränar kondition och är högst kaloribrännande är en trappmaskin. Man aktiverar så mycket av sina ben-, sätes-, rygg- och magmuskler under träningen att man hamnar i optimal kaloriförbränning.

Denna finner man ofta på gym och kan anses vara onödig att införskaffa till ett hemmgym

Smidighetsträning

Smidighetsträning är en form av träning då man fokuserar på att sträcka ut muskler och senor för att öka sin rörlighet i kroppen. De träningsredskap som i allmänhet är vanligast för detta är remmar, gummiband och pilatesbollar. Man bör öva upp sin rörlighet av många anledningar, och träningsredskapen är där för att hjälpa dig kunna utföra övningarna samt finnas som verktyg för att ytterligare optimera en övning.

Pilatesboll

En pilatesboll är mycket funktionell inom många aspekter. Man kan använda den inom både styrketräning och smidighetsträning och kan med hjälp av den utföra en mängd så väl svåra som lätta övningar. Bollens mjukhet och viss rörlighet gör så att fler muskelgrupper aktiveras bara för att hålla kroppen stilla. Detta gör i sin tur att förbränning och balans ökar dramatiskt genom aktivering av muskler man kanske inte ens tänker på.